Správně poskládaný jídelníček podporuje nejen celkové zdraví a fyzickou kondici nastávající matky, ale také se významně podílí na správném vývoji plodu. A konzumace dostatečného množství čerstvého ovoce je právě jedním ze základních kamenů vyvážené stravy – obsahuje totiž spoustu potřebných vitamínů a minerálů a je dobrým zdrojem vlákniny. Kolem něj se ale vznáší spousty otazníků a kolují různé mýty. V tomto článku uvedeme na pravou míru, jak se věci opravdu mají, vysvětlíme, jaké ovoce v těhotenství je to nejlepší a kterému ovoci se v těhotenství raději vyhnout.
Obsah
- Jaké živiny tělo potřebuje během těhotenství
- Ovoce, kterému se v těhotenství vyhnout
- Doporučené druhy ovoce v těhotenství
Jaké živiny tělo potřebuje během těhotenství
Během těhotenství má tělo zvýšené nároky na příjem živin, potřebuje více vitamínů, minerálů a dalších látek, aby mohlo podpořit zdravý růst a vývoj plodu. Patří mezi ně například kyselina listová, která má svůj význam hlavně při prevenci vrozených vad neurální trubice, vitamín C, který podporuje imunitní systém a zlepšuje vstřebávání železa [1], vitamín A pro správný vývoj očí a kůže nebo vitamín D a vápník, které se podílejí na zdravém vývoji kostí a zubů. Zapomínat by se nemělo ani na železo, které má svůj vliv při tvorbě hemoglobinu, nebo na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pomáhá předcházet zácpě, což bývá poměrně častý a nepříjemný problém těhotných žen.
Doporučené produkty:
Protože jsou vitamíny v těhotenství velice důležité, věnovali jsme jim samostatný článek. A přečíst si můžete také o tom, zda je vhodné konzumovat v těhotenství a při kojení houby.
Ovoce, kterému se v těhotenství vyhnout
Nevhodné ovoce v těhotenství – existuje vůbec nějaké?
Ne! Neexistuje žádné konkrétní ovoce, kterému by se měly těhotné ženy vyhýbat. Je však nezbytné, aby si uvědomovaly velikost porcí, a to kvůli nadměrnému přísunu jednoduchých cukrů. Všeho moc totiž škodí.
Ananas v těhotenství
Ananas v těhotenství bývá často démonizován kvůli obavám, že může vyvolat předčasné kontrakce nebo potrat. Tyto obavy pramení ze skutečnosti, že ananas obsahuje enzym bromelain, který může teoreticky změkčit děložní čípek [2]. Ve skutečnosti je obsah bromelainu v ananasu tak nízký, že konzumace běžného množství ananasu těhotenství nijak neovlivňuje. Aby došlo k jakémukoliv negativnímu účinku, musela by těhotná žena sníst obrovské množství.
Naopak ananas je bohatý na vitamín C a na vlákninu, a pokud je konzumován v přiměřeném množství, nepředstavuje v těhotenství žádné riziko.
Meloun v těhotenství
Při konzumaci melounu v těhotenství dodržujte zásady hygieny a důkladně ho omyjte, jeho slupka totiž může obsahovat bakterie nebo pesticidy, které by mohly být pro plod potenciálně škodlivé. Vyhýbejte se předem nakrájeným melounům, předem připravené ovoce může být náchylnější k bakteriální kontaminaci. Jakmile je meloun nakrájen, jeho vnitřní část, která je za normálních okolností sterilní, se dostává do kontaktu s povrchy, nástroji a rukama. To zvyšuje riziko, že se na něj přenesou bakterie jako Listeria nebo Salmonella, které mohou způsobit vážné infekce. Je tedy bezpečnější, když si těhotné ženy nakrájejí melouny samy těsně před konzumací.
Meloun je v těhotenství vynikající volbou díky svému vysokému obsahu vody, což pomáhá udržovat hydrataci, která je pro těhotné ženy obzvláště důležitá. Je bohatý hlavně na vitamíny C a A a obsahuje také draslík, který může pomoci při regulaci krevního tlaku a snižování otoků, což jsou poměrně časté obtíže v těhotenství.
Jahody v těhotenství
Ani jahody v těhotenství nejsou nebezpečné, pokud jsou konzumovány s ohledem na základní hygienická pravidla. Kolují sice obavy kvůli možnému obsahu pesticidů, které jahody často absorbují ze svého okolí, ale tento „problém“ lze snadno vyřešit důkladným omytím ovoce nebo výběrem organických variant v bio kvalitě.
Jahody jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Pokud se u těhotné ženy nevyskytnou alergie nebo problémy s pálením žáhy, může jahody v těhotenství bez obav konzumovat.
Brusinky v těhotenství
Také okolo brusinek v těhotenství se vznášejí určité obavy, které mohou těhotné ženy od jejich konzumace odradit. Hlavním faktorem je vysoký obsah kyselin v brusinkách, který může u některých těhotných žen zhoršit pálení žáhy. Nadměrná konzumace brusinek v těhotenství může také způsobit zažívací potíže nebo průjem.
Brusinky jsou však bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, které podporují zdraví matky i plodu, a mohou pomoci při prevenci infekcí močových cest, na které ženy obecně častěji trpí. [3]
Hroznové víno v těhotenství
Oblak nejistoty zastiňuje i hroznové víno v těhotenství, které si tak špatnou pověst rozhodně nezaslouží. Jednou z hlavních obav je obsah polyfenolů, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, další pochybnosti se týkají vysokého obsahu přírodního cukru nebo možné kontaminace pesticidy. V neposlední řadě se traduje, že hrozny mohou způsobit trávicí potíže, jako je nadýmání nebo průjem.
Obavy kolem jejich konzumace jsou ale většinou přehnané, ve skutečnosti jsou zcela bezpečné a zdraví prospěšné, a to platí i pro konzumaci hroznového vína v prvním trimestru. Obsahuje vitamíny (hlavně C a K), kyselinu listovou, antioxidanty a vlákninu. Opět však dbejte na dodržení správné hygieny.
Doporučené druhy ovoce v těhotenství
Ovocná svačinka může být skvělým způsobem, jak zvýšit příjem vitamínů a uspokojit touhu po sladkém ve zdravější verzi.
Proč jíst.. |
Protože obsahují.. |
..meruňky v těhotenství? |
|
..mango v těhotenství? |
|
..hrušky v těhotenství? |
|
..jablka v těhotenství? |
|
..banány v těhotenství? |
|
..granátové jablko v těhotenství? |
|
..jahody, borůvky, ostružiny a maliny v těhotenství? |
|
..kaki v těhotenství? |
|
..avokádo v těhotenství? |
|
Obávat se nemusíte ani dračího ovoce v těhotenství či jiných exotických druhů, buďte však obezřetné – při jejich konzumaci se mohou častěji vyskytnout alergické reakce. Stejně tak jsou bezpečné třešně v těhotenství, ty sice mohou být ve větším množství těžké pro žaludek, ale vědci tvrdí, že mohou dokonce pomoci k lepšímu spánku, což těhotné ženy (hlavně v pozdějších měsících) jistě ocení [4]. Bezpečné jsou i citrusy v těhotenství, které sice mohou kvůli své kyselosti zhoršovat pálení žáhy, ale jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Excelentní volbou jsou pomeranče v těhotenství, kromě výborné chuti jsou relativně nízkokalorické, ale přitom poskytují významné množství všech prospěšných látek.
I přesto, že některé druhy ovoce obsahují kyselinu listovou, která pomáhá (mimo jiné) předcházet vrozeným vadám nervové soustavy miminka, není její příjem v ovoci ani zdaleka dostačující. Je vhodné ji proto tělu dodávat navíc ve formě doplňku stravy, a to i několik měsíců před samotným početím. [5]
Doporučené produkty:
A co sušené ovoce v těhotenství? I to představuje dobrou variantu, pokud například nemá těhotná žena po ruce ovoce čerstvé. Sušené ovoce obsahuje stejné živiny, ale je důležité myslet na to, že může mít zvýšený obsah cukrů a naopak neobsahuje takové množství vody, takže nemusí ideálně prospívat bezproblémovému trávení.
Ovoce je vynikajícím zdrojem živin, které jsou v těhotenství nezbytné, a to jak pro zdravý vývoj plodu, tak pro celkovou kondici matky. Žádného ovoce se neobávejte, naopak konzumujte takové, na které máte chuť, a ideálně jednotlivé druhy střídejte, ať zajistíte pro své tělo všechny potřebné látky. Jen pamatujte – všeho s mírou.
Zdroje:
[1] Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487.
[2] Monji F, Adaikan PG, Lau LC, Bin Said B, Gong Y, Tan HM, Choolani M. Investigation of uterotonic properties of Ananas comosus extracts. J Ethnopharmacol. 2016 Dec 4;193:21-29. doi: 10.1016/j.jep.2016.07.041. Epub 2016 Jul 16. PMID: 27426506.
[3] Heitmann K, Nordeng H, Holst L. Pregnancy outcome after use of cranberry in pregnancy--the Norwegian Mother and Child Cohort Study. BMC Complement Altern Med. 2013 Dec 7;13:345. doi: 10.1186/1472-6882-13-345. PMID: 24314317; PMCID: PMC3924191.
[4] Pattnaik H, Mir M, Boike S, Kashyap R, Khan SA, Surani S. Nutritional Elements in Sleep. Cureus. 2022 Dec 21;14(12):e32803. doi: 10.7759/cureus.32803. PMID: 36694494; PMCID: PMC9859770.
[5] Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu YH. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol. 2011 Summer;4(2):52-9. PMID: 22102928; PMCID: PMC3218540.
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.