Vysazení antikoncepce: Co se stane, když ji přestanete brát?

Vysazení antikoncepce je pro mnoho žen strašákem, protože tuší, že jejich tělo čekají velké změny. Co se stane s mou postavou? Jaká bude první menstruace po vysazení antikoncepce? A co to udělá s mou psychikou? Na všechny tyto otázky odpovíme na následujících řádcích, a navíc poradíme, jak na srovnání hormonů po vysazení antikoncepce.

antikoncepce

Obsah:

Jak vlastně funguje hormonální antikoncepce?

Hormonální antikoncepce je metoda prevence těhotenství, která využívá syntetické hormony, aby zabránila oplodnění a uhnízdění vajíčka. Na začátek je potřeba zmínit, že existují různé formy hormonální antikoncepce. Můžete užívat pilulky, existují však i možnosti, které méně zatěžují trávicí trakt, jako například nitroděložní tělíska, vaginální kroužky nebo náplasti.

Dále se jednotlivé druhy antikoncepce liší obsaženými hormony. Hodně rozšířené jsou kombinované pilulky, které obsahují jak estrogeny, tak gestageny (skupina ženských pohlavních hormonů, z nichž nejvýznamnější je progesteron). Je však k dispozici také čistě gestagenní antikoncepce, která je vhodná například pro ženy se zvýšeným rizikem trombózy.

pilulky-hormonalni-antikoncepce

Aby hormonální antikoncepce zabránila nechtěnému otěhotnění, funguje hned na několika úrovních:

  • Hlavním mechanismem je potlačení ovulace. Toho je možné dosáhnout tak, že estrogen potlačuje uvolňování folikulostimulačního hormonu (FSH), což zabraňuje vývoji dominantního folikulu ve vaječníku. Progestin (syntetická forma hormonu progesteronu) zase potlačuje uvolňování luteinizačního hormonu (LH), a tím také ovulaci – vaječníky neuvolní vajíčko, které by mohlo být oplodněno.
  • Progestin v hormonální antikoncepci navíc přispívá k zahuštění hlenu v děložním hrdle, čímž brání spermatu proniknout do dělohy a oplodnit vajíčko. Mimo to také mění strukturu děložní sliznice, což komplikuje uhnízdění vajíčka, pokud by přeci jen došlo k jeho uvolnění a oplodnění.

Jaká bude vaše menstruace po vysazení antikoncepce?

Hormony v antikoncepci ovlivňují přirozené hormonální procesy v těle ženy a působí i na samotnou menstruaci, jak z pohledu načasování, tak intenzity.

Krvácení je plně závislé na užívání antikoncepce. Dochází k němu vždy, když je přísun hormonů přerušen, tedy během týdenní pauzy (nebo období bez aktivních pilulek) v cyklu užívání kombinované orální antikoncepce nebo jiných hormonálních metod. Spustí se v důsledku poklesu hladiny hormonů (estrogenů a progestinů), který tělo vnímá jako signál k odhození děložní sliznice. Toto krvácení tedy v podstatě není pravá menstruace, protože ovulace je hormonální antikoncepcí potlačena [1].

menstruace

Při užívání kombinovaných antikoncepčních pilulek bývá navíc cyklus díky působení estrogenu slabší. To může snížit menstruační bolest, intenzitu krvácení a zmírnit některé menstruační symptomy [2]​. S tím souvisí také snížení rizika vzniku anémie, kterou může způsobit právě silné menstruační krvácení [3].

Po vysazení hormonální antikoncepce tedy může nastat několik scénářů:

  • Silnější menstruace: Vzhledem k tomu, že syntetické hormony ovlivňují délku krvácení a regulují také intenzitu, je možné, že přirozený cyklus pro vás bude nepříjemným překvapením. Silná menstruace po vysazení antikoncepce není ničím výjimečným, hlavně pokud vás tento problém trápil už před nasazením hormonů.
  • Nepravidelná menstruace: Po vysazení antikoncepce chvíli trvá, než se vaše tělo zase srovná. Kvůli hormonálním změnám tak můžete zažívat krvácení, které vlastně není skutečnou menstruací. Na rozdíl od menstruace, která nastává po ovulaci a je výsledkem přirozeného cyklu uvolňování a zániku děložní sliznice, toto krvácení není provázeno ovulací a je pouze důsledkem náhlého poklesu hladiny hormonů [4].
  • Špinění po vysazení antikoncepce: Než se hladiny hormonů v těle úplně stabilizují, může to trvat klidně až několik měsíců. Během této doby hladiny estrogenů a progestinů kolísají, což může způsobit lehké krvácení nebo špinění mezi menstruacemi.
  • Zpoždění menstruace: Po vysazení antikoncepce u některých žen dochází k úplnému vynechání menstruace. Hypotalamus a hypofýza mohou potřebovat více času, než začnou opět produkovat hormony, které stimulují ovulaci. Pokud jste však problémy s chybějící menstruací řešila už někdy v minulosti, raději se poraďte se svým lékařem –  že se menstruace nedostaví po vysazení antikoncepce, může být dáno tím, že syntetické hormony celou dobu spouštěly krvácení uměle, ale neřešily reálnou příčinu toho, proč nemenstruujete.

menstruacni-kalisek

Vysazení antikoncepce v perimenopauze a menopauze

Pokud jste se rozhodla pro vysazení antikoncepce ve 40–50 letech, počítejte s tím, že obnova cyklu může být problematičtější. Tělo postupně přechází do menopauzy, což je spojeno s kolísáním hladin estrogenů a progesteronu. Kvůli tomu můžete mít po vysazení antikoncepce nepravidelnou menstruaci, případně se mohou dostavit symptomy perimenopauzy (přechodné fáze), jako jsou návaly horka, noční pocení, změny nálady, únava a nespavost.

Plánujete-li vysazení antikoncepce v menopauze, vždy se poraďte s lékařem. Ten posoudí, zda jste skutečně v menopauze, nebo zda stále existuje riziko těhotenství. Při užívání hormonální antikoncepce totiž může být obtížné rozpoznat, zda menopauza skutečně nastala.

vajicko-spermie

Vedlejší účinky vysazení antikoncepce bývají nepříjemné

Vysazení HA neovlivní pouze vaši menstruaci. Hormony totiž působí na celé ženské tělo, takže můžete zaznamenat změny v různých oblastech:

  • Přibírání či hubnutí po vysazení hormonální antikoncepce: Jakmile přerušíte dodávky syntetických hormonů do těla, organismus se postupně začne vracet k přirozené hormonální rovnováze. To může ovlivnit metabolismus a způsob, jakým tělo zpracovává a ukládá tuky. Mimo to tělo často přestane tolik zadržovat vodu, což může být jednou z příčin hubnutí po vysazení hormonální antikoncepce. Některé ženy navíc mohou zaznamenat změny v chuti k jídlu – to také nepřímo působí na tělesnou hmotnost. Svou roli však sehrávají i faktory jako genetika, úroveň fyzické aktivity, stravovací návyky a základní zdravotní stav.
  • Bolest v podbřišku po vysazení antikoncepce: Bolest v podbřišku může patřit k běžným symptomům ovulace, které jsou však při používání hormonální antikoncepce potlačeny. Po vysazení antikoncepce a obnovení ovulačních cyklů se může vrátit. Tato bolest je způsobena uvolněním vajíčka z vaječníku a může být pociťována na jedné nebo druhé straně podbřišku, v závislosti na tom, který vaječník ovuluje. 
  • Vysazení antikoncepce a změny nálady: Mezi vedlejší účinky vysazení antikoncepce může patřit také zvýšená úzkost, podrážděnost nebo dokonce deprese. Tyto změny bývají důsledkem fluktuací hormonů, které nastávají, když se tělo snaží obnovit svůj přirozený cyklus.
  • Návrat akné: U žen, které používaly hormonální antikoncepci k léčbě akné, může po vysazení dojít k návratu nebo zhoršení akné. To je způsobeno obnovením normálních hladin androgenů, které mohou zvýšit produkci mazu, a tím i tvorbu akné [5].

pletova-maska-na-akne

Jak vysadit antikoncepci?

Vysazení antikoncepce je vhodné nejprve konzultovat s lékařem. Může poradit, jak se připravit na vysazení antikoncepce, a navíc navrhne i alternativní metody ochrany před početím, pokud je to potřeba. To však neznamená, že vysazení antikoncepce bez lékaře není možné. Užíváte-li ji pouze jako ochranu před početím, můžete ji přestat brát i bez domluvy se svým gynekologem. Je však vhodné ho alespoň informovat. Bez pomoci lékaře se však neobejdete, pokud pomocí syntetických hormonů řešíte nějaké zdravotní problémy nebo v případě, že máte zavedené tělísko či implantát.

Kdy vysadit antikoncepci? Ať už využíváte jakoukoliv metodu hormonální antikoncepce, vždy je vhodné před vysazením dokončit cyklus, aby se minimalizovaly hormonální výkyvy. Vysazení antikoncepce v půlce platíčka tedy není zrovna dobrý nápad – rozbouří vám hormony a vedlejší účinky vysazení antikoncepce budou ještě horší.

Jak dlouho působí antikoncepce po vysazení?

I když po vysazení antikoncepce trvá několik týdnů až měsíců, než se hormonální hladiny a menstruační cyklus vrátí do normálního stavu, neznamená to, že v tomto období nemůžete otěhotnět. Studie sice naznačují, že plodnost se obvykle obnovuje do 3 měsíců, přičemž většina žen otěhotní do 2 let, ale k těhotenství může dojít už během prvního cyklu po vysazení antikoncepce. Pokud tedy neplánujete těhotenství, je důležité začít používat alternativní metody ochrany před početím ihned po vysazení hormonální antikoncepce.

tehotensky-test

Jak srovnat hormony po vysazení antikoncepce?

Srovnání hormonů po vysazení antikoncepce může být běh na dlouhou trať. U některých žen se menstruační cyklus a hormonální rovnováha vrátí k normálu během několika týdnů, u jiných to může trvat několik měsíců. Proto je potřeba udržet si pozitivní přístup a zůstat v klidu. Pokud se během tohoto období objeví neobvyklé příznaky, rozhodně se neváhejte obrátit na lékaře.

Abyste své tělo co nejlépe podpořily, je vhodné zajistit, aby mělo k dispozici dostatek vitamínů a minerálů. Zaměřte se především na vitamíny C a B. Z minerálů si pak ohlídejte dostatečný příjem hořčíku a zinku. Vzhledem k tomu, že krvácení po vysazení antikoncepce často bývá intenzivnější, je dobré pravidelně doplňovat také železo, které může pomoci snížit riziko vzniku anémie.

Se srovnáním hormonů po vysazení antikoncepce mohou pomoci také bylinky. K léčbě menstruačních obtíží, jako jsou dysmenorea (bolestivá menstruace) a menoragie (silné menstruační krvácení) byl v lidové medicíně využíván například kontryhel. Ten obsahuje fenolické sloučeniny, třísloviny a flavonoidy, které přispívají k jeho biologickým účinkům [6]. Pokud jste hormonální antikoncepci užívala orálně, můžete zařadit také doplňky stravy s ostropestřcem, který podporuje zdraví jater. Některé výzkumy totiž naznačují, že hormonální antikoncepce může mít nepříznivý vliv na jaterní funkce. Studie provedená v Etiopii například ukázala, že uživatelky hormonální antikoncepce mají statisticky významně vyšší hladiny jaterních enzymů, jako jsou AST, ALT a GGT, ve srovnání s kontrolní skupinou [7].

Doporučuje se také hodně pít a pravidelně sportovat – nezáleží na tom, zda zařadíte dlouhé procházky, běh nebo plavání, důležité je vybrat si pohyb, který vás bude bavit. Nezapomínejte také na kvalitní spánek – jak rychle usnout, jsme popsali v tomto článku.

Vysazení hormonální antikoncepce je proces, který může přinést řadu fyzických i psychických změn. Ačkoliv se může zdát náročný, s vhodnou přípravou a péčí o vlastní tělo je možné tento přechod zvládnout s co nejmenším diskomfortem. Naslouchejte svému tělu, podpořte ho zdravou stravou, sportem či vitamíny a v případě komplikací se neváhejte obrátit na svého lékaře.

Zdroje:

[1] Reifenstein, E., Pratt, T., Hartzell, K., & Shafer, W. (1965). Artificial menstrual cycles induced in ovulating women by monthly injection of progestogen-estrogen.. Fertility and sterility, 16 5, 652-62 . https://doi.org/10.1016/S0015-0282(16)35712-0.

[2] Cooper, M., & Boog, K. (2019). Non-contraceptive benefits of hormonal contraception. Practice Nursing. https://doi.org/10.12968/PNUR.2019.30.11.528.

[3] Bahamondes, L., Bahamondes, M., & Shulman, L. (2015). Non-contraceptive benefits of hormonal and intrauterine reversible contraceptive methods.. Human reproduction update, 21 5, 640-51 . https://doi.org/10.1093/humupd/dmv023.

[4] Martin, M. (2006). All vaginal bleeding after cessation of long-term oral contraceptive use may not be menstruation.. MedGenMed : Medscape general medicine, 8 2, 74 .

[5] Boog, K. (2021). Managing the side effects of contraception. Journal of Prescribing Practice. https://doi.org/10.12968/JPRP.2021.3.5.184.

[6] Takir, S., Sezgi, B., Süzgeç-Selçuk, S., Eroğlu-Özkan, E., Beukelman, K., Mat, A., & Uydeş-Doğan, B. (2014). Endothelium-dependent vasorelaxant effect of Alchemilla vulgaris methanol extract: a comparison with the aqueous extract in rat aorta. Natural Product Research, 28, 2182 - 2185. https://doi.org/10.1080/14786419.2014.926352.

[7] Chane, E., Wondifraw, H., Hadgu, R., & Fasil, A. (2023). Assessment of liver function tests of women taking hormonal contraceptives at University of Gondar comprehensive specialized hospital and Family Guidance Association of Gondar (FGAE), 2022; a comparative cross-sectional study. PLOS ONE, 18. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0289746.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.