Vitamín B12: Objevte jeho účinky na tělo a zjistěte, jak ho doplnit

Vitamín B12 hraje významnou roli ve fungování našeho těla. Říkáte si, k čemu je vitamín B12 dobrý? Podílí se na tvorbě červených krvinek, syntéze DNA a RNA, pomáhá udržovat zdraví nervové soustavy a tím jeho účinky zdaleka nekončí. Maličko vybočuje z řady ostatních vitamínů B, přirozeně se totiž vyskytuje převážně v živočišných produktech, což znamená, že lidé s vegetariánskou nebo veganskou stravou mohou být ohroženější jeho nedostatkem. Pro zajištění dostatečného příjmu je proto důležité vědět, v čem je vitamín B12 obsažen a z jakých zdrojů vitamín B12 čerpat, aby ho vaše tělo mělo dostatek. A (nejen) tyto informace se dozvíte v našem článku!

vitamin-b12

Obsah:

Co je vitamín B12?

Vitamín B12, také známý jako kobalamin, je ve vodě rozpustný vitamín patřící do široké skupiny vitamínů B. Podílí se na mnoha důležitých biologických procesech v těle. 

Metabolismus vitamínu B12 začíná v žaludku, kde se vitamín uvolňuje z potravy pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymu pepsinu. Poté se vitamín B12 váže na protein zvaný haptokorin, který ho chrání před kyselým prostředím žaludku. V tenkém střevě, konkrétně v duodenu (dvánáctníku), se vitamín B12 z haptokorinu uvolní za pomoci enzymů ze slinivky břišní a váže se na vnitřní faktor – protein, který se však také produkuje už v žaludku. Komplex vitamín B12–vnitřní faktor je následně absorbován do krve pomocí specifických receptorů střevní sliznice.

Účinky vitamínu B12 na tělo

1. Podpora nervového systému

Vitamín B12 napomáhá zdraví nervového systému – podílí se totiž na udržování integrity myelinu. To je ochranný obal na povrchu nervových vláken a umožňuje správné vedení nervových vzruchů.

2. Tvorba červených krvinek

Vitamín B12 je jednou z látek potřebných pro tvorbu červených krvinek, které zajišťují distribuci kyslíku do všech částí těl. Také napomáhá tomu, aby tyto krvinky měly správný tvar a fungovaly správně.

3. Metabolismus buněk

Vitamín B12 hraje roli při syntéze nukleových kyselin (DNA i RNA), což jsou nositelé genetické informace a jsou potřebné pro růst a dělení buněk. Podílí se také na energetickém metabolismu, konkrétně metabolismu tuků a sacharidů, čímž přispívá k zajištění dostatku energie pro organismus.

energie-cviceni

4. Kardiovaskulární zdraví

Vliv vitamínu B12 na kardiovaskulární systém je spojen zejména s ovlivněním regulace hladiny homocysteinu. Homocystein je aminokyselina, o které se spekuluje, že její vysoké hladiny korelují se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkty myokardu a cévní mozkové příhody. [1] Vitamín B12, spolu s vitamíny B6 a B9, pomáhá homocystein metabolizovat, čímž se snižuje jeho hladina v krvi.

5. Podpora mentálního zdraví

Existují důkazy, že vitamín B12 se podílí na tvorbě neurotransmiterů, tedy chemických látek, které přenáší signály mezi nervovými buňkami. Pomáhají tak nervovým buňkám komunikovat a ovlivňovat různé tělesné funkce a pocity. Vitamín B12 má příznivý vliv i na kognitivní funkce a udržení psychického zdraví.

6. Podpora imunitního systému

Kromě červených krvinek se vitamín B12 podílí také na tvorbě těch bílých. Bílé krvinky (leukocyty) jsou zásadní v boji proti infekcím, pomáhají proti škodlivým látkám a cizorodým částicím v těle. Kromě toho podporují opravu poškozených tkání a podílejí se na celkové imunitní reakci těla.

slaba-imunita

7. Zdravé a pevné kosti

Vitamín B12 má roli i v udržování zdraví kostí, podporuje totiž kostní metabolismus. [2] Studie naznačují, že vitamín B12 napomáhá správné funkci osteoblastů, buněk, které jsou zodpovědné za tvorbu nové kostní hmoty. Společně s vitamínem D a vápníkem tedy přispívá k udržení pevnosti kostí a prevenci kostních onemocnění

8. Vitamín B12 v těhotenství

Vitamín B12 má svůj vliv také během těhotenství a přispívá nejen k celkovému zdraví matky, ale také plodu. Jeho dostatečný příjem je důležitý pro správný vývoj nervového systému plodu, pomáhá předcházet vývojovým vadám (například rozštěpu neurální trubice) a dalším neurologickým problémům. Jak už bylo zmíněno, podílí se také na tvorbě červených krvinek, což je v těhotenství obzvláště důležité, jelikož krevní oběh těhotné ženy se kvůli zajištění dodání živin i miminku výrazně zvětšuje. Vitamín B12 a jeho nedostatek může kromě anémie u těhotné zvýšit riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti miminka.

tehotna-zena-s-notebookem

Objevte zdroje tohoto vitamínu aneb v čem je B12

Vitamín B12 v potravinách

Vitamín B12 se nachází především v živočišných produktech. Mezi hlavní zdroje patří maso, (zejména hovězí), ryby a mořské plody, mléčné výrobky a vejce (hlavně žloutky). Dobrým zdrojem vitamínu B12 jsou také játra. Potraviny rostlinného původu ho obsahují pouze velice omezené množství, které tělu rozhodně nestačí. Na trhu se proto objevují některé potraviny, které jsou o vitamín B12 cílené obohaceny, například rostlinná mléka (nejčastěji mandlové), ovocné džusy nebo margaríny.

morske-plody-ryby

Vitamín B12 v doplňcích stravy

Doplňky stravy s vitamínem B12 jsou užitečným nástrojem pro osoby, které mají obtíže s dostatečným příjmem tohoto vitamínu z běžné stravy nebo už trpí jeho nedostatkem. Doplňky stravy mohou být obzvlášť prospěšné pro vegetariány a vegany, kteří se vyhýbají živočišných produktům, dále pro starší dospělé, osoby s gastrointestinálními problémy nebo pro ty, kteří užívají léky ovlivňující absorpci vitamínu B12. Důležitý je také jeho zvýšený příjem během těhotenství a kojení.

Biologicky aktivní a zároveň přírodní forma je methylkobalamin. Tato forma vitamínu B12 nevyžaduje žádnou enzymatickou přeměnu a je okamžitě dostupná a využitelná. Je nejlépe vstřebatelná, v těle rovnou zprostředkovává veškeré účinky vitamínu B12 a podporuje tak biologické procesy téměř okamžitě. Pokud hledáte způsob, jak doplnit vitamín B12 snadno a rychle, právě jste ho našli! Tekutý Vitamín B12, který obsahuje právě methylkobalamin, zajistí vaší denní potřebu tohoto vitamínu v nejdostupnější aktivní formě.

Pro lepší vstřebatelnost vitamínu B12 je výhodnou možností kombinovat ho s dalšími vitamíny ze skupiny B. Výzkumy totiž potvrzují, že jejich účinky mezi sebou spolupracují a jsou tak mnohem efektivnější. Vsadit proto můžete na B-komplex.

Injekce vitamínu B12 a k čemu se používají

Injekce vitamínu B12 jsou lékařsky doporučovanou metodou pro rychlé a účinné zvyšování hladiny tohoto vitamínu v těle, zejména v případech jeho závažného nedostatku. Injekce obsahují vitamín B12 ve formě hydroxykobalaminu. Většinou se podávají přímo do svalu a díky tomu se rychle a efektivně vstřebávají do krevního oběhu. To je zvláště důležité u pacientů, kteří mají potíže správně resorbovat vitamín B12 z potravy nebo z doplňků stravy. Injekce předepisuje lékař a režim dávkování je individuální.

lekar-injekce

Jaká je doporučená denní dávka vitamínu B12

Doporučená denní dávka vitamínu B12 se liší podle věku, pohlaví a dalších faktorů, jako je například těhotenství nebo kojení. [3]

Pro děti se doporučené dávky liší podle věku:

  • 0–6 měsíců: 0,4 μg denně.
  • 7–12 měsíců: 0,5 μg denně.
  • 1–3 roky: 0,9 μg denně.
  • 4–8 let: 1,2 μg denně.
  • 9–13 let: 1,8 μg denně.
  • 14–18 let: 2,4 μg denně.

Obecná doporučení pro dospělé

  • Dospělí: 2,4 μg denně.
  • Těhotné ženy: 2,6 μg denně.
  • Kojící ženy: 2,8 μg denně.

Nedostatek vitamínu B12

Nedostatkem jsou ohroženi vegetariáni a vegani, jelikož v rostlinné stravě se vitamín B12 přirozeně nevyskytuje. Příčinami nedostatku vitamínu B12 mohou být poruchy vstřebávání, například Crohnova choroba a celiakie, dále chronické záněty trávicího traktu nebo stavy po břišních operacích. Negativní vliv na hladinu vitamínu B12 má i nadměrná konzumace alkoholu, některá genetická onemocnění, vrozené metabolické poruchy nebo užívání některých léků.

Při nedostatku vitamínu B12 může být jedním z projevů snížená tvorba červených krvinek, což vede k megaloblastické anémii. Při této poruše jsou červené krvinky abnormálně velké a nesprávně vyvinuté a neplní tak své poslání. Mezi hlavní projevy anémie patří únava a celková slabost, protože tělo nemá dostatek buněk pro efektivní přenos kyslíku. Další příznaky anémie zahrnují bledost, dušnost, závratě, rychlý nebo nepravidelný srdeční tep a bolesti hlavy. Specifickým podtypem megaloblastické anémie je anémie perniciózní, která je důsledkem autoimunitního poškození vnitřního faktoru v žaludku, který je pro správné vstřebávání vitamínu B12 nezbytný. [4]

unava

Dalšími projevy nedostatku vitamínu B12 jsou neurologické problémy. Mezi ně patří brnění, problémy s rovnováhou a koordinací, ztráta citlivosti v končetinách, ale i nervové poruchy na centrální úrovni, jako je zmatenost, zhoršená paměť a potíže se soustředěností. Při dlouhodobém deficitu vitamínu B12 se mohou tyto poruchy stát trvalými. Nedostatečným příjmem vitamínu B12 je ovlivněna i psychika, to se může projevit depresemi, častými změnami nálad nebo rozvojem úzkostí.

Projevy nedostatku vitamínu B12 mohou zahrnovat i zvýšenou náchylnost k infekcím, žaludeční nebo trávicí obtíže a bolesti jazyka a dutiny ústní. Některé studie také naznačují, že existuje určitá souvislost mezi nedostatkem vitamínu B12 a tloustnutím, tedy že máme při nízkých hladinách tohoto vitamínu větší tendenci přibírat na váze. Žádná studie to ale s jistotou zatím nepotvrdila.

vitamin-b12-tloustnuti

Nadbytek a předávkování vitamínem B12

Nadbytek vitamínu B12 v těle je relativně vzácný, protože je ve vodě rozpustný a tělo obvykle přebytečné množství vyloučí močí. Projevy nadbytku vitamínu B12 nebyly popsány ani při dlouhodobém vysokém příjmu z doplňků stravy, ani při jednorázovém předávkování. Dosud tedy nejsou prokázány žádné nežádoucí účinky vitamínu B12, kromě těch, které jsou spojeny s aplikací injekcí.

Je však možné, že vysoké hladiny vitamínu B12 mohou maskovat příznaky nedostatku kyseliny listové, tedy vitamínu B9. Oba tyto vitamíny spolupracují při tvorbě červených krvinek a jejich nedostatek může vést k megaloblastické anémii. 

Zajištěním dostatečného příjmu vitamínu B12 pomáháte v prevenci vážných zdravotních problémů, jako je anémie nebo (trvalé) neurologické poruchy. Pro ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům nebo jejich konzumaci omezují, mohou být potravinové doplňky nebo injekce vhodnou alternativou, jak doplnit vitamín B12. Nedostatku mohou pomoci předcházet také pravidelné kontroly hladiny vitamínu B12 z krve. Dbejte na své zdraví a zajistěte organismu všechny potřebné látky pro své správné fungování!

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559132/

[1] Ganguly P, Alam SF. Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease. Nutr J. 2015 Jan 10;14:6. doi: 10.1186/1475-2891-14-6. PMID: 25577237; PMCID: PMC4326479. 

[2] Dai Z, Koh WP. B-vitamins and bone health--a review of the current evidence. Nutrients. 2015 May 7;7(5):3322-46. doi: 10.3390/nu7053322. PMID: 25961321; PMCID: PMC4446754.

[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

[4] https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/pernicious-anemia 

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Psaní je její srdcová záležitost. Nejčastěji se díky svému přesahu do zdravotnictví věnuje medicínským tématům, ale blízká jí jsou i lifestyle témata, týkající se například zdravého životního stylu, psychologie nebo mateřství a rodičovství. Je závislá na sbírání kilometrů v běžeckých teniskách a ráda medituje při józe.