Stres v těhotenství: Má vliv na dítě?

Těhotenství je velmi významnou etapou v životě ženy. Jedná se o období mnoha změn – mění se tělo, rodinná dynamika, denní rytmus i hladiny hormonů, nálady a emoce. Všechny tyto změny mohou také způsobit zvýšený stres a pláč v těhotenství, který může mít vliv jak na matku, tak i na její nenarozené dítě. Jaké jsou nejčastější příčiny špatného psychického stavu v těhotenství, jaké má stres v těhotenství následky a jak psychické vypětí v těhotenství nejlépe zvládat?

partneri-v-tehotenstvi

Proč stres v těhotenství vzniká?

Stres v těhotenství může vznikat z různých důvodů: 

  • „Klasická“ těhotenská trápení, jako jsou růst bříška, přibírání na váze, únava, bolesti zad, nevolnosti nebo potíže s vyprazdňováním;
  • hormonální změny, které mohou způsobit nestabilitu nálady a rozčilování v těhotenství;
  • obavy a nervozita ze správného vývoje a zdraví miminka, z porodu, šestinedělí a z péče o novorozené miminko;
  • pocity nedostatečné podpory rodiny, hádky s partnerem v těhotenství, nejisté zázemí;
  • životní a profesní změny.

Někdy se bohužel odehrají události, které ženu zasáhnou i bez ohledu na to, zda je právě těhotná, nebo není. Jedná se například o partnerskou krizi, rozvod, smrt blízkého, ztrátu zaměstnání, dlouhodobé zdravotní problémy nebo finanční tíseň. K většímu stresování mají většinou sklon ženy, které již před otěhotněním trpěly duševním onemocněním.

Do jaké míry je špatný psychický stav v těhotenství normální?

Je normální, že ženy během těhotenství zažívají určitou míru stresu. Však těhotenství je pro všechny obrovskou životní změnou a transformací. Mírné úzkosti, změny nálad i rozčilování v těhotenství jsou jeho běžnou součástí. Je však důležité sledovat intenzitu a dobu trvání těchto projevů. Pokud stres, deprese a pláč v těhotenství přetrvávají a omezují běžné fungování ženy, je vhodné vyhledat pomoc odborníků.

tehotna-zena-ve-stresu

Má stres v těhotenství vliv na dítě?

Ano, dlouhodobý a intenzivní stres a pláč v těhotenství mohou mít své následky. Nervozita v těhotenství může mít negativní vliv na zdraví matky i dítěte. Výzkumy ukazují, že vysoké psychické vypětí v těhotenství může zvýšit pravděpodobnost předčasného porodu nebo porodu dítěte s nízkou porodní hmotností. Také jsou stres a hádky v těhotenství rizikové pro rozvoj preeklampsie, eklampsie nebo zpomalení růstu plodu. Vědci zjistili, že nejzávažnější je stres na začátku těhotenství.

Tato studie z roku 2019 naznačuje, že zvýšené hladiny kortizolu během těhotenství mohou zvýšit hladiny kortizolu také u plodu. Tento stav může potencovat riziko vzniku vývojových vad. Bylo také zjištěno, že vysoká úroveň stresu během těhotenství může ovlivnit biochemické procesy v mozku dítěte, konkrétně v oblastech čelních laloků a hipokampu. To může u dítěte způsobit odchylky v kognitivním vývoji, potíže s pozorností, problémy s chováním nebo emocionální nestabilitu [1]. Jiné studie dokazují, že u dítěte existuje v budoucnosti vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku nebo cukrovky.

Jak bojovat se stresem a pláčem v těhotenství?

S pocity deprese a pláčem v těhotenství se setká většina žen. Přečtěte si následující doporučení, která mohou pomoci bojovat proti stresu v těhotenství.

Zdravá životospráva, fyzická aktivita a spánek

Soustřeďte se na zdravý a plnohodnotný jídelníček. Ten kromě psychické pohody dodá budoucí mamince veškeré důležité vitamíny a minerály, které potřebuje pro správný vývoj miminka. Pokud je to možné, buďte aktivní, choďte na procházky, plavat nebo třeba na těhotenskou jógu. Nezapomínejte ani na dostatek spánku. O důležitosti spánku a jak rychle a snadno usnout si můžete přečíst v samostatném článku.

tehotenska-joga

Do své denní rutiny můžete zahrnout také doplňky stravy. Během stresových momentů tělo spotřebovává hořčík a právě jeho suplementace má velmi příznivý efekt na psychický stav. V těhotenství je navíc jeho potřeba zvýšená. Dalším vhodným doplňkem stravy je glutathion, i ten má při stresu velmi pozitivní vliv na psychiku. Zároveň je významným antioxidantem a doporučuje se užívat například při emocionálním vypětí nebo při nedostatku energie.

Naučte se odpočívat

Myslete teď hlavně na sebe. Zařaďte do své denního plánu relaxační cvičení, klidnější těhotenskou jógu nebo meditaci. Plánujte svůj čas, aby vás žádná aktivita nedostala do úzkých, a delegujte úkoly. 

Stresovým situacím se vyhýbejte

Pokud už máte vypozorované, jaké momenty jsou pro vás náročné a které ve vás vyvolávají nepříjemné pocity, úzkosti nebo nervozitu, vyhýbejte se jim.

Přihlašte se na předporodní kurz

Pokud vaše obavy pramení z nevědomosti, co přináší těhotenství a porod nebo jak pečovat o novorozence, může pro vás být prospěšný právě předporodní kurz. Nejen že se dozvíte spoustu užitečných informací, zvýšíte si sebevědomí, ale také se na některých kurzech učí relaxační a dýchací techniky, které můžete využít i ve vypjaté situaci před porodem.

stres-v-tehotenstvi

Když už sama na stres nestačíte

Čeho je moc, toho je příliš. Když už pomyslný pohár stresu přetekl, svěřte se svým blízkým. Určitou míru podpory můžete najít i v komunitě těhotných. Podobné trable jako vy mohou řešit i ostatní ženy a terapie sdílením má svůj efekt. A pokud ani to neuklidní váš vnitřní nepokoj, obraťte se na odborníky.

Další tipy, co na nervy v těhotenství, jak zahnat stres a zlepšit svou náladu si můžete přečíst v tomto článku

Každá žena prožívá těhotenství jinak a to, co funguje pro jednu, nemusí nutně fungovat pro druhou. Důležité je najít metody a způsoby, které nejlépe vyhovují individuálním potřebám těhotné a pomohou jí udržet psychickou pohodu. Pokud se stres stává neúnosným, je vždy vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Zdroje:

Coussons-Read ME. Effects of prenatal stress on pregnancy and human development: mechanisms and pathways. Obstet Med. 2013 Jun;6(2):52-57. doi: 10.1177/1753495X12473751. Epub 2013 May 3. PMID: 27757157; PMCID: PMC5052760.

Traylor CS, Johnson JD, Kimmel MC, Manuck TA. Effects of psychological stress on adverse pregnancy outcomes and nonpharmacologic approaches for reduction: an expert review. Am J Obstet Gynecol MFM. 2020 Nov;2(4):100229. doi: 10.1016/j.ajogmf.2020.100229. Epub 2020 Sep 24. PMID: 32995736; PMCID: PMC7513755.

[1] American Psychological Association. (2023, November 16). High levels of maternal stress during pregnancy linked to children’s behavior problems [Press release]. https://www.apa.org/news/press/releases/2023/11/maternal-stress-behavior-problems

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Psaní je její srdcová záležitost. Nejčastěji se díky svému přesahu do zdravotnictví věnuje medicínským tématům, ale blízká jí jsou i lifestyle témata, týkající se například zdravého životního stylu, psychologie nebo mateřství a rodičovství. Je závislá na sbírání kilometrů v běžeckých teniskách a ráda medituje při józe.