Selen: Objevte účinky tohoto stopového prvku na vaše tělo

Objevte, na co je dobrý selen a jaké jsou jeho účinky na vaše zdraví! Selen, esenciální minerál, který hraje roli v mnoha tělesných funkcích, napomáhá správné činnosti štítné žlázy, podporuje imunitní systém a zdraví vlasů a nehtů. Přestože ho potřebujeme jen ve velmi malých množstvích, jeho nedostatek může vést ke zdravotním problémům. V tomto článku se dozvíte, proč je důležité zahrnout selen do vaší každodenní stravy a jaké potraviny jsou jeho zdroji.

selen (1)

Obsah

Co je selen?

Selen je fascinující prvek, který hraje významnou roli v našem zdraví, přestože ho potřebujeme jen ve velmi malých množstvích. Chemicky se řadí mezi nekovy a v periodické tabulce ho najdeme pod symbolem Se. Tento esenciální mikronutrient přispívá ke správné funkci různých enzymů a pomáhá chránit naše buňky před oxidativním poškozením.

V lidském těle selen napomáhá k normální funkci imunitního systému, podílí se na regulaci hormonů štítné žlázy a má antioxidační účinky, díky kterým bojuje proti volným radikálům. Tyto nestabilní molekuly mohou poškodit buňky a přispívat k vývoji řady onemocnění. Selen, obsažený ve formě selenoproteinů, tak má významné místo v našem těle při prevenci chronických onemocnění.

Selen získáváme převážně z potravy, a to z brazilských ořechů, mořských ryb, masa a celozrnných obilovin. Jeho obsah však závisí na množství selenu v půdě, kde byly tyto potraviny pěstovány nebo chovány. Přestože je pro náš organismus důležitý, je potřeba dbát na to, aby jeho příjem nebyl příliš vysoký, protože ve větších dávkách může být toxický.

brazilske-orechy

TIP: Pokud uvažujete, které potraviny obsahující selen zařadit do jídelníčku, přečtěte si náš článek „Selen v potravinách: Objevte jeho nejlepší zdroje!“.

Účinky selenu

K čemu je dobrý selen? Selen je důležitý mikronutrient s mnohostrannými účinky na různé tělesné funkce a systémy. Jeho význam pro zdraví je obrovský, a to jak ve smyslu prevence, tak i v léčbě různých stavů. Zde jsou některé z klíčových účinků selenu, rozdělené do specifických kategorií:

1. Antioxidační účinky

Selen ovlivňuje fungování glutathion peroxidáz, což jsou enzymy, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tyto volné radikály vznikají během normálního metabolického procesu, ale jejich nadměrné množství může přispět k vzniku chronických onemocnění. Selen tedy pomáhá udržovat oxidační rovnováhu v těle.

2. Podpora imunitního systému

Selen zvyšuje imunitní odpověď tím, že podporuje proliferaci bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obraně těla proti infekcím a nemocem. Tento prvek je důležitý pro správné fungování imunitního systému a může pomoci snížit riziko autoimunitních onemocnění a zánětlivých stavů.

slaba-imunita-nemoc

3. Funkce štítné žlázy

Selen působí také na funkci štítné žlázy, protože je součástí enzymů potřebných pro syntézu a metabolismus hormonů štítné žlázy. Nedostatek selenu může vést k dysfunkci štítné žlázy, která se může projevit jako hypotyreóza, zatímco adekvátní hladiny tohoto prvku pomáhají udržet štítnou žlázu v dobrém zdravotním stavu.

4. Zdravé vlasy a nehty

Selen je důležitý pro zdraví vlasů a nehtů. Přispívá k růstu a regeneraci vlasů a nehtových buněk, čímž pomáhá udržovat jejich sílu a odolnost. Jeho antioxidační vlastnosti chrání vlasové folikuly před poškozením volnými radikály, což může zabránit vypadávání vlasů a podpořit jejich zdravý růst. Dostatečný příjem selenu může také pomoci předcházet lámavosti nehtů a zlepšit jejich celkový vzhled a pevnost.

zdrave-pevne-nehty

TIP NA ČLÁNEK: Nutrikosmetika: Komplexní péče pro pokožku, vlasy a nehty

5. Zdraví srdce

Antioxidační vlastnosti selenu mohou přispět k udržení zdraví srdce tím, že omezují oxidaci cholesterolu a chrání před tvorbou plátů v arteriích, což je proces známý jako ateroskleróza. Dostatečný příjem selenu může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.

6. Podpora duševního zdraví

Existují studie, že selen může hrát roli i v duševním zdraví. Nižší hladiny selenu byly spojeny s poklesem nálady a zvýšeným rizikem depresí. Selen může působit jako preventivní prvek ve vývoji neurodegenerativních stavů, jako je Alzheimerova choroba, avšak tato oblast vyžaduje další výzkum.

Selen a zinek jsou skvělou kombinací pro všechny, kteří chtějí podpořit normální funkci svého imunitního systému. Ocení ji však také každý, kdo touží po pevných vlasech a nehtech. Vyzkoušejte náš tekutý selen + zinek v moderní lipozomální formě a objevte novou generaci doplňků stravy s extra vysokou vstřebatelností a účinností v organismu.

Jak se projevuje nedostatek selenu?

Nedostatek selenu se může projevit řadou specifických příznaků, které mohou mít vážné důsledky pro lidské zdraví. Mezi typické příznaky nedostatku selenu patří svalová slabost a bolest, ztráta vlasů a křehkost nehtů. Dalšími projevy mohou být snížená funkce imunitního systému, což zvyšuje náchylnost k infekcím, a problémy se štítnou žlázou. Dlouhodobý nedostatek selenu může přispět k rozvoji srdečních onemocnění, jako je Keshanova nemoc, a může ovlivnit i duševní zdraví, způsobit deprese a další neurologické problémy.

Optimální denní příjem selenu pro dospělé je přibližně 55 mikrogramů (µg). Například konzumace jednoho až dvou brazilských ořechů denně může pokrýt tuto doporučenou dávku. Dalšími příklady jsou 100 gramů tuňáka, který obsahuje kolem 108 µg selenu, nebo dvě velká vejce, která poskytují přibližně 30 µg selenu. Těhotné a kojící ženy mohou potřebovat mírně vyšší množství, kolem 60–70 µg denně.

 

Nadbytek selenu a jeho příznaky

Nadbytek selenu, známý také jako selenóza, může způsobit řadu nepříjemných a potenciálně vážných příznaků. Mezi první příznaky nadbytku selenu patří česnekový zápach dechu a kovová pachuť v ústech. Dalšími příznaky mohou být gastrointestinální obtíže, jako je nevolnost, zvracení a průjem

Předávkování selenem: příznaky

Dlouhodobý nadměrný příjem selenu může vést k vážnějším zdravotním problémům, včetně ztráty vlasů, lámavosti nehtů, kožních vyrážek, únavy a podrážděnosti. V těžkých případech může předávkování způsobit neurologické problémy, jako jsou nervové poškození a křeče, a v extrémních případech může být fatální. Je tedy důležité dbát na to, aby příjem selenu zůstal v doporučených mezích a vyhnout se nadměrnému užívání doplňků stravy s vysokým obsahem tohoto prvku. Pokud máte podezření na předávkování selenem nebo se u vás objeví příznaky s tím spojené, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

lekar-stetoskop

V čem je selen? Přehled potravin a zdrojů

Selen se nachází v různých potravinách, které by měly být součástí vyvážené stravy. Níže je uvedena tabulka s běžnými potravinovými zdroji selenu a jejich popisem.

Potravina

Popis

Brazilské ořechy

Nejbohatší zdroj selenu, konzumace jednoho až dvou ořechů denně může pokrýt doporučenou denní dávku.

Tuňák (konzervovaný)

Vynikající zdroj selenu, kvalitních bílkovin a zdravých tuků.

Sardinky (konzervované)

Obsahují významné množství selenu, kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

Šunka

Dobrý zdroj selenu, ideální pro ty, kteří konzumují živočišné produkty.

Hovězí játra

Vysoký obsah selenu a dalších důležitých živin.

Kuřecí maso

Snadno dostupný zdroj selenu a bílkovin.

Vejce

Poskytují selen a jsou snadno zařaditelná do denního jídelníčku.

Špenát

Obsahuje malé množství selenu, ale je cenný pro své další výživné látky.

Rýže (celozrnná)

Zajišťuje selen a další důležité živiny, ideální pro vegetariány a vegany.

Celozrnné pečivo

Nabízí selen a další důležité živiny, vhodné pro vegetariány a vegany.

Slunečnicová semínka

Bohatá na selen a další zdravé živiny.

Kdy brát selen v doplňcích stravy? Doporučení, kdy a jak užívat selenové doplňky

Selen je důležitý minerál, který hraje roli v mnoha tělesných funkcích. I když je nejlepší získávat selen z potravinových zdrojů, někdy je potřeba sáhnout po doplňcích stravy. Zde je několik doporučení, kdy a jak užívat selenové doplňky:

  • nedostatek v potravě,
  • zdravotní problémy,
  • těhotenství a kojení,
  • vegetariánská nebo veganská strava,
  • lámavé nehty a slabé vlasy,
  • slabý imunitní systém,
  • zvýšený oxidační stres.

Jak užívat Pure rituals lipozomální selen + zinek?

Tekutý selen + zinek je silný koncentrát, neužívejte ho proto přímo ze lžičky. Jednu dávku (v případě dospělého člověka 1 čajovou lžičku)⁠ lipozomálního doplňku smíchejte s 1 dl tekutiny (džusu, vody, čaje) a vypijte. Protože se vyhýbáme sladidlům, dochucovadlům a jiným neaktivním látkám (obsaženo je pouze přírodní čokoládové aroma), chuť některých vitamínů Pure rituals může být poměrně výrazná. Sami se proto rozhodněte, zda chcete naše vitamíny užívat v „pure“ formě s čistou vodou, nebo zda zvolíte kombinaci s čerstvým džusem, čajem nebo sirupem.

DÁVKOVÁNÍ:

  • dospělí: 2× denně 5 ml
  • (5 ml = ~ 1 čajová lžička)

Dostatečný příjem selenu je důležitý pro celkové zdraví, je však třeba dbát na to, abyste nepřekročili doporučené denní dávky, jelikož nadměrné množství může být toxické. Zajištění adekvátního množství selenu ve stravě je možné prostřednictvím konzumace potravin bohatých na selen, jako jsou brazilské ořechy, mořské ryby a celozrnné produkty. Pro některé skupiny osob, například těhotné ženy nebo vegetariány, mohou být užitečné selenové doplňky stravy. 

Zdroje 

[1] 20 Foods Rich in Selenium. Medically reviewed by Alissa Palladino, MS, RDN, LD, CPT, Nutrition, Personal Training — Written by Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C — Updated on July 24, 2024. https://www.healthline.com/health/selenium-foods 

[2] Selenium Deficiency. Medically reviewed by Darragh O'Carroll, MD — Written by Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C — Updated on June 5, 2023. https://www.healthline.com/health/selenium-deficiency 

[3] Mehdi Y, Hornick JL, Istasse L, Dufrasne I. Selenium in the environment, metabolism and involvement in body functions. Molecules. 2013 Mar 13;18(3):3292-311. doi: 10.3390/molecules18033292. PMID: 23486107; PMCID: PMC6270138. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23486107/ 

[4] Mangiapane E, Pessione A, Pessione E. Selenium and selenoproteins: an overview on different biological systems. Curr Protein Pept Sci. 2014;15(6):598-607. doi: 10.2174/1389203715666140608151134. Erratum in: Curr Protein Pept Sci. 2018;19(7):725. doi: 10.2174/138920371907180514145305. PMID: 24910086. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24910086/ 

[5] Huang Z, Rose AH, Hoffmann PR. The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities. Antioxid Redox Signal. 2012 Apr 1;16(7):705-43. doi: 10.1089/ars.2011.4145. Epub 2012 Jan 9. PMID: 21955027; PMCID: PMC3277928. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21955027/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.