Night shopping! Nakupujte chytře a využijte časově omezenou akci - 15% na vše. Platí pouze do dnešní půlnoci!

Jaterní testy: Co naznačují zvýšené hodnoty a jaká je jejich příčina?

Zvýšené hodnoty jaterních testů mohou být signálem možných problémů s játry nebo žlučovými cestami. Tyto testy poskytují důležité informace o stavu vašich jater a mohou napovědět, jak dobře vaše játra fungují, jak tělo zpracovává toxiny a jak dokáže vylučovat odpadní látky. Že nevíte, co znamenají zkratky ALT, AST a GGT, jaké jsou normální hodnoty jaterních testů a jak je případně snížit? Čtěte dál a jistě najdete odpovědi na všechny vaše otázky!

doktorka-bere-krev

Obsah

Co jsou jaterní testy a u koho by se měly vyšetřit?

Jaterní testy jsou souborem laboratorních vyšetření, který poskytuje důležité informace o zdraví vašich jater. Tyto testy měří hladiny specifických enzymů, proteinů a dalších látek v krvi, které odrážejí funkci jater a mohou signalizovat jejich případné poškození nebo onemocnění. 

Vyšetření jaterních testů je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře, na kterou má každý dospělý nárok jednou za 2 roky. Játra je také vhodné vyšetřit u lidí, kteří vykazují příznaky jaterního onemocnění, jako je žloutenka (žluté zbarvení kůže a očí), tmavá moč, světlá stolice, nevolnosti, zvracení nebo bolesti v pravém podžebří. Někdy však příznaky poškození jater mohou zahrnovat pouze nevysvětlitelnou únavu a svalovou slabost. Dále je vyšetření jaterních testů z krve doporučováno u jedinců s rizikovými faktory pro jaterní onemocnění, jako je nadměrná konzumace alkoholu, obezita, diabetes, užívání některých léků nebo vystavení (se) hepatitidě. Včasná detekce abnormalit v jaterních testech umožňuje rychlou intervenci a zabránění rozvoji závažnějších zdravotních komplikací.

brani-krve

Pokud zrovna vás čekají odběry krve pro posouzení jaterních parametrů, dbejte na to, abyste 2–3 dny před vyšetřením omezili zvýšenou fyzickou námahu, vyvarujte se sladké a tučné stravy, alkoholu a cigaret. Důležité je také, abyste nebyli krátce po nemoci, protože někdy mohou vycházet zvýšené jaterní testy po viróze.

Co naznačují zvýšené hodnoty jaterních testů?

Příčin vysokých jaterních testů je celá řada. Zde je stručný přehled:

  • Poškození jaterních buněk: Jakékoliv poškození jaterních buněk se v jaterních testech ihned odráží.
  • Zánět jater: Může být způsoben virovými infekcemi (např. hepatitida A, B, C) nebo autoimunitními chorobami.
  • Alkoholické onemocnění jater: Dlouhodobé a nadměrné užívání alkoholu může vést k alkoholické hepatitidě nebo cirhóze.
  • Nealkoholické ztučnění jater (NAFLD): Stav spojený s obezitou, inzulínovou rezistencí a metabolickým syndromem, kdy dochází k hromadění tuku v jaterních buňkách a dochází tak k narušení jejich správné funkce.
  • Obstrukce žlučových cest: Zvýšené hladiny ALP a bilirubinu mohou naznačovat blokádu žlučových cest. To může být způsobeno žlučovými kameny nebo nádory.
  • Genetické poruchy: Do této skupiny se řadí nemoci jako hemochromatóza (nadměrné ukládání železa) nebo Wilsonova choroba (nadměrné ukládání mědi) a protože játra poškozují, jaterní testy jsou opět zhoršené.
  • Léky a toxiny: Některé léky (např. volně prodejný a v populaci často užívaný paracetamol), byliny a toxické látky mohou játra poškozovat.
  • Cirhóza jater: Pokročilé jaterní onemocnění, při kterém dochází k přestavbě původní jaterní tkáně a ztrátě její funkčnosti.
  • Nádory jater: Pomocí zvýšených jaterních testů se mohou diagnostikovat i jaterní nádory nebo metastázy.
  • Stres: Zvýšené jaterní testy může způsobit i chronický stres.

muz-se-stresuje

Důležité ukazatele jaterních testů a jaké jsou jejich normální hodnoty

Hodnoty jaterních testů lékaři mohou pomoci posoudit, na jaké úrovni je problém a co se s játry vlastně děje. Normy jaterních testů se maličko liší laboratoř od laboratoře. Pokud jsou však zvýšené jaterní testy dlouhodobě, je potřeba ve vyšetřování jater pokračovat a zvážit nějakou ze zobrazovacích metod (např. ultrazvuk jater).

ALT a AST

Alaninaminotransferáza (ALT) je v jaterních testech obvykle na první příčce. Jedná se o enzym nacházející se převážně v játrech, který hraje klíčovou roli v metabolismu aminokyselin. Pro játra je vysoce specifický, takže když jsou jaterní buňky poškozeny nebo zničeny, enzym se uvolňuje do krevního oběhu, což vede ke zvýšené hodnotě ALT v krvi. Normální hodnoty ALT v jaterních testech jsou 0,1–0,78 µkat/l, zvýšené ALT v krvi tedy převyšuje 0,8 µkat/l.

Enzym aspartátaminotransferáza (AST) se podobně jako ALT podílí na metabolismu aminokyselin. Nachází se však v různých tkáních těla – nejen v játrech, ale také v srdci, ve svalech, v ledvinách, ve slinivce břišní a v mozku. Když jsou buňky těchto tkání poškozeny, hodnota AST v krvi narůstá. Zvýšené hodnoty AST tedy nejsou specifické pouze pro poškození jaterních buněk. Fyziologicky se hodnoty AST pohybují v rozmezí 0,10–0,72 µkat/l.

jaterni-testy-vysledky

V praxi se často hodnotí poměr AST/ALT, který může blíže posoudit, co se s játry konkrétně děje a jak moc závažný stav to je. Například u alkoholického onemocnění jater bývá poměr AST/ALT často vyšší než 2. U jiných typů jaterních onemocnění, jako je například virová hepatitida, je tento poměr obvykle nižší než 1.

GMT

Gamma-glutamyltransferáza (zkratka GMT se většinou užívá v České republice, označení GGT je běžné v zahraničí) je enzym přítomný především v játrech a žlučových cestách. Jeho hlavní funkcí je účast v procesu transportu aminokyselin přes buněčné membrány a zároveň se podílí na metabolismu glutathionu, což je velmi důležitý antioxidant a detoxikační látka. Zvýšené hladiny GGT jsou specifické především pro obstrukci žlučových cest, nejčastěji způsobenou žlučovými kameny, které zabraňují normálnímu vylučování žluči do střev. Další důvod, proč GMT v jaterních testech vzrůstá, je alkoholické poškození jater a často se používá jako marker pro detekci právě této příčiny poškození. Vždy je ale důležité hodnotit jednotlivé parametry v kontextu s dalšími. Hodnoty GMT by měly být 0,14–0,84 µkat/l u mužů a 0,14–0,68 µkat/l u žen.

ALP

Alkalická fosfatáza (ALP) je enzym, který je také součástí jaterního vyšetření. Není však lokalizovaný pouze v játrech, ale také v kostech, v ledvinách, ve střevech a je specificky vylučován placentou těhotných žen. Podílí se na metabolismu fosfátů, což má vliv nejen pro normální funkci žluči a pro metabolismus tuků, ale také pro správnou mineralizaci a pevnost kostí. Normální hodnoty ALP u dospělých se pohybují mezi 0,66–2,2 µkat/l.

vzorek-krve

Bilirubin

Bilirubin je žlučový pigment, který vzniká při rozkladu hemoglobinu. Metabolismus bilirubinu je ale poměrně složitý proces [1]. Při vyšetření jaterních testů je důležité, jaký bilirubin se stanovuje, zda celkový nebo konjugovaný. Při rozkladu červených krvinek totiž vzniká ještě bilirubin nekonjugovaný, a ten určuje, jak moc jsou játra zatížena a jak rychle je tělo schopné zbavit se odpadních látek. Na úrovni jater dochází ke konjugaci bilirubinu a jeho hodnota vypovídá o tom, jak dobře ho játra vylučují do žluči. Bilirubin celkový (tedy konjugovaný i nekonjugovaný) se pohybuje v rozmezí 2,0–17,0 µmol/l, konjugovaný samostatně pak mezi 0,0–5,1 µmol/l.

Jak snížit zvýšené hodnoty jaterních testů?

Nejlepší variantou, jak snížit zvýšené jaterní testy, je dodržovat preventivní opatření a vyhnout se veškerým vlivům, které mohou játra poškodit. Jak tedy snížit hodnotu ALT, AST a dalších jaterních parametrů?

Všeobecně známé zásady doporučují upravit stravu, dodržovat zásady zdravého a vyváženého jídelníčku s dostatečným pitným režimem a omezit příjem ultrazpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a nasycených tuků. Cesta, jak snížit hladiny (hlavně) GMT, je minimalizovat konzumaci alkoholu, neboť jeho nadměrný přísun játra velmi zatěžuje.

konzumace-alkoholu

Některým lidem může prospět detoxikační kúra, která pomůže eliminovat toxiny a zlepšit funkci jater. Klíčovou roli v prevenci hraje i pravidelná fyzická aktivita. V neposlední řadě se vyhněte nadměrnému užívání (až zneužívání) léků

Pokud vám vyšly špatné jaterní testy, pokud máte nějaké metabolické obtíže nebo jste jen požili větší množství alkoholu naráz, můžete do své denní rutiny zařadit doplněk stravy na podporu jater, jehož základem je ALTILIX™ – výtažek z listů jednoho z poddruhu artyčoků. Obsahuje velké množství bioaktivních látek a přispívá k normální činnosti jater a žlučníku. Tento jaterní nakopávač je obohacen o silné antioxidanty kurkumin [2] a glutathion [3], a navíc v něm najdete i ostropestřec mariánský [4], který játra chrání před nadměrným oxidačním stresem a podporuje jejich optimální funkci. Za jak dlouho se zvýšené jaterní testy zlepší, je však individuální.

Teď už víte, jaké mají zvýšené jaterní testy příčiny, jaké jsou normální hodnoty jaterních enzymů i jak o svá játra pečovat, aby byla v té nejlepší kondici. Jaterní testy jsou podstatným nástrojem pro hodnocení zdraví a funkce jater a jejich pravidelné sledování může včas odhalit různá onemocnění jater a žlučových cest. Pamatujte, že v případě zvýšených hodnot jaterních testů je důležité konzultovat výsledky s lékařem.

 

Zdroje:

Giannini EG, Testa R, Savarino V. Liver enzyme alteration: a guide for clinicians. CMAJ. 2005 Feb 1;172(3):367-79. doi: 10.1503/cmaj.1040752. PMID: 15684121; PMCID: PMC545762.

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17679-elevated-liver-enzymes

[1] https://teachmephysiology.com/gastrointestinal-system/liver/bilirubin-metabolism/

[2] Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018 Jul 1;10(7):855. doi: 10.3390/nu10070855. PMID: 29966389; PMCID: PMC6073929.

[3] Vairetti M, Di Pasqua LG, Cagna M, Richelmi P, Ferrigno A, Berardo C. Changes in Glutathione Content in Liver Diseases: An Update. Antioxidants (Basel). 2021 Feb 28;10(3):364. doi: 10.3390/antiox10030364. PMID: 33670839; PMCID: PMC7997318.

[4] Achufusi TGO, Pellegrini MV, Patel RK. Ostropestřec mariánský. [Aktualizováno 28. února 2024]. In: StatPearls [Internet]. Ostrov pokladů (FL): StatPearls Publishing; ledna 2024. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/

https://www.ordinace.cz/laboratorni-hodnoty/

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Psaní je její srdcová záležitost. Nejčastěji se díky svému přesahu do zdravotnictví věnuje medicínským tématům, ale blízká jí jsou i lifestyle témata, týkající se například zdravého životního stylu, psychologie nebo mateřství a rodičovství. Je závislá na sbírání kilometrů v běžeckých teniskách a ráda medituje při józe.