Jak se zbavit svědění kůže: Babské rady i tipy podložené vědou

Svědění těla je nepříjemný pocit, který jistě zažil každý. Většinou se stačí poškrábat a je pryč. Ale co když svědění pokožky nepřestává, nebo se neustále vrací? Přemýšleli jste někdy blíže nad tím, proč vás svědí celé tělo? Pojďte se dozvědět, jaké jsou projevy a příčiny svědění pokožky, a objevte nejen vědecky ověřené metody, ale i tradiční babské rady, jak na svědění kůže.

pokozka

Obsah

Pruritus aneb svědění kůže

„Svědí mě celé tělo,“ konstatování, které pronesl každý alespoň jednou za život. Co to ale vlastně je to svědění?

Svědivá kůže, odborně pruritus, je nejběžnějším kožním problémem, který vyvolává nepříjemný pocit na kůži s nutkáním se poškrábat. Vzniká jako reakce nervových zakončení při podráždění. Vyskytuje se buď v jedné oblasti (lokalizovaný pruritus), nebo jako svědění kůže po celém těle (generalizovaný pruritus).

Primárně jde o obranný mechanismus těla, stejně jako bolest, dotek, vibrace nebo reakce na chlad a teplo. Zajímavostí svědění je, že postihuje pouze jediný lidský (potažmo zvířecí) orgán: kůži a přilehlé sliznice (spojivky).

Příčin svědění kůže existuje mnoho a bývá hlavním projevem jak onemocnění kůže, tak i některých duševních onemocnění. Mnohdy je také příznakem zánětu v kůži.

svediva-kuze

Svědění těla se může projevovat různě…

Svědění kůže má mnoho projevů. Objevuje se jak s vyrážkou, tak i bez ní. Pozorovat lze i různou intenzitu svědění nebo jeho denní dobu. Svědivá pokožka obvykle pne a důsledkem chybějící hydratace bývá i suchá.

Svědění kůže po celém těle bez vyrážky

Také jste si někdy položili otázku: „Proč mě svědí tělo, když nemám vyrážku?“ Ano, svědivost bez viditelných známek na kůži se diagnostikuje poměrně obtížně. Vyrážky totiž představují rychlejší vodítko k nalezení příčiny.

Mezi nejčastější příčiny svědění bez vyrážky řadíme suchou kůži, alergické reakce na potraviny nebo léky, stres, poruchu štítné žlázy nebo systémová onemocnění týkající se například jater či ledvin. Z léků, které mohou způsobit svědění kůže bez vyrážky, to jsou především léky na snížení cholesterolu, léky na krevní tlak nebo opioidy na tlumení bolesti.

leky-tablety

Svědění celého těla s vyrážkou

Svědění kůže, které je doprovázeno kožními lézemi, je nejčastěji způsobeno kožním onemocněním či alergií. Na základě charakteristiky jednotlivých lézí je snazší určit příčinu svědění.

Z nejčastějších příčin svědění kůže s vyrážkou jmenujme například ekzém, kontaktní dermatitidu, seboroickou dermatitidu, lupénku, psoriázu, plané neštovice, svrab, kousnutí hmyzem, popálení rostlinami nebo sluneční spáleniny. Svědění s vyrážkou pak způsobují léky jako antimykotika, antibiotika, nebo některé léky proti bolesti.

Svědění celého těla v noci

Během večera dochází v krvi ke snížení hladiny hormonu kortizolu. Kortizol produkují nadledviny a má mimo jiné protizánětlivé účinky, což tělo využívá právě v případě svědění. Důsledkem jeho nižší hladiny může docházet ke svědění kůže před spaním.

Budí vás svědění kůže v noci z hlubokého spánku? Příčinou totiž můžou být i parazité, kteří jsou aktivní především v nočních hodinách, například svrab, štěnice nebo alergie na (postelové) roztoče.

svedeni-kuze-v-noci

Proč mě svědí celé tělo? Odhalte, co může být příčinou přetrvávajícího svědění kůže

Seznam příčin svědění kůže je opravdu rozsáhlý. Nejčastěji je ale způsobeno ekzémy, alergickou reakcí, infekčním, parazitárním a metabolickým onemocněním nebo tumory. Také se častěji vyskytuje v zimních měsících kvůli suchému vzduchu. K úspěšnému léčení svědění kůže je nutné znát jeho příčinu.

  • Zdravotní problémy
    • Alergie – Svědivost vyvolaná kontaktem těla s alergenem se obvykle projevuje kopřivkou.
    • Anémie – Je mnohdy doprovázena svěděním důsledkem chybějícího železa. Po podání železa svědění kůže obvykle odezní. Je možné jej podat  formou doplňků železa nebo konzumací potravin bohatých na železo.
    • Cukrovka – U diabetiků se vyskytuje nejčastěji lokální svědění, a to především v oblasti rukou a nohou.
    • Kandidóza – Zvýšená přítomnost kvasinek se nejčastěji objevuje v kožních záhybech (podpaží, hýždě, pod prsy, mezi prsty), ale i na pokožce hlavy.
    • Psychogenní svědění – Vyvolávají jej emocionální konflikty jako neschopnost zvládat agresi, úzkost, přehnaná čistotnost nebo strach z nemoci.
  • Onemocnění kůže – Řada kožních chorob se projevuje svěděním, například atopický ekzém, kopřivka, pásový opar, kožní lymfom nebo kožní onemocnění vyvolané plísněmi, například dermatofytóza.
  • Léčiva – Svědění může vzniknout jako nežádoucí účinek u řady léčiv. To se vedle antibiotik týká rovněž antidepresiv či momentálně v kosmetice oblíbeného dermatologického léku retinoidu.
  • Léčba rakoviny – Během léčby (např. chemoterapie, radioterapie) bohužel mnohdy dochází k extrémně suché, zarudnuté nebo podrážděné pokožce, která je svědivá.
  • Nedostatek vitamínů – Při nedostatku vitamínů dochází ke svědění kůže, protože bývá často suchá až popraskaná a je náchylnější k infekcím. Tyto projevy nastávají především při dlouhodobém nedostatku vitamínů A, C a E.
  • Stres – Během stresu se v těle uvolňuje histamin, který dráždí nervová zakončení v kůži způsobující svědění.
  • Suchá nebo dehydratovaná pokožka – Mezi projevy suché i dehydratované pokožky patří svědivost.
  • Svědivá kůže v těhotenství
    • Až u 20 % těhotných žen se v pozdní fázi těhotenství vyskytuje svědění. Obvykle souvisí s těhotenskou cholestázou, což je porucha funkce jater a žlučníku, kterou způsobují těhotenské hormony. Do krve jsou vylučovány žlučové kyseliny a právě ty způsobují svědění kůže. Nejčastěji postihuje dlaně, plosky nohou nebo okolí vulvy či konečníku. [1]
    • Dále jej nejčastěji způsobuje tvorba strií nebo těhotenská dermatóza.
  • Poštípání hmyzem – Po bodnutí místo vpichu často oteče a okolní kůže svědí.
  • Svědění po kontaktu s vodou – Tzv. aquagenní svědění vzniká pár minut po kontaktu s vodou (sprcha, koupel, bazén, déšť, slzy). Vedle svědění se můžou objevit i pocity mravenčení nebo bolesti. Obvykle vymizí do pár minut či hodin.

svedeni-kuze

Co pomáhá proti svědění kůže?

Svědění kůže mnohdy odezní samo. Co ale dělat v případě, že stále přetrvává? Možností je mnoho. Ať už vás trápí svědění v důsledku zdravotního stavu, který vyžaduje medikaci, nebo jde o dočasný stav, můžete si dopomoci k úlevě některou z níže vypsaných rad.

V případě nutné medikace vám lékař může předepsat antihistaminika, určitá antidepresiva nebo UVB fototerapii. Doporučit může i chladnější koupel či roztoky s mentolem a kafrem. [2]

Udržujte kůži hydratovanou

  • Pitný režim – Nedopřáváte-li svému tělu dostatek (nealkoholických) tekutin, nemůžete očekávat, že vaše pokožka bude řádně hydratovaná. Naopak, bude mdlá, svědit a pnout. Proto je důležité dbát na dostatečný příjem čisté vody.
  • Hydratace pokožky – Alespoň jednou denně používejte hypoalergenní a neparfémované krémy, tělová mléka či tělové oleje pro vnější hydrataci kůže.
  • Omezte časté mytí – Voda i sprchové přípravky mohou přispívat k přesušení pokožky, která následně svědí. Pozor si dejte i na teplotu vody. Příliš teplá voda projevy svědivosti většinou zhoršuje, proto zvolte spíše chladnější vodu.
  • Zvolte šetrnější mycí přípravky – Vhodné jsou přípravky s obsahem olejů.

hydratace

Zvlhčení vzduchu

  • Svědění se může objevit v prostorech s příliš suchým vzduchem, který pokožku vysušuje. Děje se tak obzvláště v zimních měsících důsledkem topení. Zvlhčením vzduchu zachováte pokožku hydratovanou.
  • Vlhkost pomůže zvýšit nejen zvlhčovač vzduchu. Zvyšují ji i obyčejné věci jako květiny, akvárium nebo třeba žehlení parní žehličkou.

Omezte stres

stres-vliv-na-kuzi

Ostříhejte si nehty

  • Nutkavé škrábání postižené oblasti neprospívá, protože tím problém jen prohlubujete. Snahy o odstranění nepříjemného pocitu svědění pomocí dlouhodobého škrábání či štípání způsobují druhotná poškození kůže jako oděrky, strupy, puchýřky, pigmentové skvrny či vyblednutí, zhrubnutí kůže nebo jizvy. Nezřídka také mívají za následek zhoršení svědivosti, a navíc hrozí i riziko zanesení infekce. Kromě toho, rozškrábaná kůže následkem narušené vrchní vrstvy při kontaktu s vodou štípe.

Doplňky stravy

  • V boji se svědivou pokožkou pomůže i vnitřní výživa. Zde bude nápomocna nutrikosmetika – speciální doplněk stravy na podporu kvality pleti, vlasů a nehtů. Její použití je rychlé, jednoduché a účinky jsou komplexní na celou pokožku – to je v případě svědivé pokožky velká výhoda oproti lokální aplikaci sér. Svědivá pokožka je často suchá a vedle hydratace jí chybí také lipidy (přirozené tuky), mezi které se řadí i ceramidy. Ty pomáhají udržet správnou vlhkost v pokožce a chrání ji.

Vyzkoušet můžete některý z následujících doplňků stravy:

  • Pure rituals lipozomální Ceramidy s komplexem CERAMOSIDES™
    • Jedná se o doplněk, který napomáhá správnému fungování kožní bariéry a podporuje strukturu pleti. Hlavní složkou jsou ceramidy, tedy lipidy, které se vyskytují v pokožce.
    • Ceramidy s přibývajícím věkem ubývají, což mimo jiné může způsobovat právě i svědění kůže.
    • Je vhodný na suchou a citlivou pokožku, při ekzémech nebo v průběhu zimy.
    • Napomáhá hydratovat pokožku, zlepšovat její elasticitu a vyhladit její texturu.
  • Pure rituals lipozomální Astaxanthin komplex
    • Jedná se o doplněk, jehož hlavní složkou je astaxanthin, momentálně nejsilnější objevený přírodní antioxidant. Obsahuje také vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem, měsíček lékařský pro podporu hojení ran a biotin a zinek pro udržení zdravé pokožky a zdravých vlasů.
    • Je vhodné jej užívat při stresu, při sportování, před opalováním, při kožních problémech nebo pro podporu obranyschopnosti.
    • Astaxanthinantioxidační účinky a napomáhá ochraně buněk před poškozením, například před slunečním spálením nebo pro regeneraci svalů po fyzické námaze.

Nejlepší babské rady na svědění kůže

Úlevu od svědění kůže poskytnou i babské rady a přírodní metody. Vyzkoušet můžete některý z následujících tipů. Nicméně pokud svědění přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité konzultovat problém s lékařem, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.

  • Esenciální oleje z mátyMáta peprná i máta divoká zklidňují projevy svědění svým chladivým účinkem. Často se používají na svědění způsobené hmyzím bodnutím.
  • Ovesná koupel – Zmírnit projevy zanícené a svědivé pokožky a zklidnit její podráždění pomáhají ovesné vločky. Řada kosmetických produktů již výtažky z ovsa obsahuje, použít ale můžete i hrst samotných jemných vloček a přidat je do koupele.
  • Aloe vera – Gel z listů zmírňuje svědění, a navíc hydratuje pokožku.
  • Oleje – Při svědění způsobeném suchou kůží natřete po koupeli pokožku olivovým, kokosovým nebo třeba levandulovým olejem. Můžete je přidat i do koupele. Olej zadržuje v kůži vlhkost a udržuje ji tak hydratovanou.
  • Med – Je vhodný pro extrémně suchou a svědivou pokožku hned z několika důvodů. Je totiž antibakteriální, silně hydratuje, zklidňuje, vyživuje a má i protizánětlivé a hojivé účinky.
  • Studený obklad – Ulevit od svědivosti pomůže i kus látky namočené ve studené vodě. Chlad na chvíli dokáže znecitlivit nervová zakončení.

oleje-na-plet

Kdy kvůli svědění kůže navštívit lékaře?

Jestliže je svědění kůže dlouhodobé a přetrvává déle než několik týdnů, je velmi intenzivní, narušuje váš každodenní život nebo je doprovázeno dalšími příznaky, jako jsou vyrážka, otoky, pigmentace kůže, změny tělesné hmotnosti nebo celková únava, měli byste problematiku řešit s lékařem.

Takovéto příznaky totiž mohou naznačovat závažnější zdravotní problémy, například alergickou reakci, infekci nebo systémová onemocnění, jako jsou onemocnění jater, ledvin nebo štítné žlázy, které vyžadují odbornou diagnózu a léčbu.

Obvodní lékař může zjistit příčinu například pomocí vyšetření krve, vzorku moči nebo rentgenových snímků. Na základě zjištěné příčiny vás odkáže k danému specialistovi (neurolog, psycholog, psychiatr, onkolog atp.). Může se stát, že obvodní lékař příčinu nezjistí. V takovém případě navštívíte dermatologa, který provede například odebrání vzorku postižené tkáně.

Doporučené produkty:

Svědění kůže se obvykle není třeba bát, zvláště jedná-li se o krátkodobý stav, nebo když je vám jeho příčina známa (např. bodnutí hmyzem, sluneční spáleniny, kontakt s alergenem). Nicméně u dlouhodobého a intenzivního svědění nebo u svědění, které je doprovázeno dalšími příznaky (únava, otoky, úbytek váhy atp.) byste již měli vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroje:

[1] Nováková, M. Kožní choroby v těhotenství. Lékárnické kapky. Kožní choroby v těhotenství / Lékarnické kapky (lekarnickekapky.cz)

[2] Macášek, J. (2011). Pruritus. Interní medicína, str. 247–249. 05.pdf (internimedicina.cz)

Jedličková, H. (2010). Pruritus v ambulanci praktického lékaře. Medicína pro praxi, str. 493–497. 09.pdf (medicinapropraxi.cz)

Jašková, E.; Taraba, P. (2009). Pruritus – komplexní terapie. Dermatologie pro praxi, str. 125–130. 04.pdf (dermatologiepropraxi.cz)

Sokolová, D. (2021). Co všechno může stát za svěděním kůže. Novinky.cz. Co všechno může stát za svěděním kůže - Novinky

Cirino, E. (2023). Causes of Itchy Skin Without a Rash. Healthline. Itchy Skin No Rash: Causes, Symptoms, and Treatments (healthline.com)

Cochran Gathers, Raechele. (2023). What’s Causing Your Itchy Skin (pruritis)? (with Pictures). Healthline. Itching: What’s Causing Your Itchy Skin? (with Pictures) (healthline.com)

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.