Trápí vás kruhy pod očima? Víme, jak se jich zbavit!

S kruhy pod očima, odborně nazývanými jako periorbitální hyperpigmentace, se setkal snad každý. Někdo s nimi bojuje dlouhodobě, jiný nárazově po probdělé noci. Nebývají nebezpečné, ale mohou významně ovlivnit naše sebevědomí. Věděli jste, že mohou mít odstíny modré, hnědé, fialové, nebo dokonce černé? Přečtěte si, jaké mají tmavé kruhy pod očima příčiny, co na kruhy pod očima pomáhá a co jim naopak neprospívá. Dozvíte se také, kdy signalizují kruhy pod očima nemoc a kdy už je vhodný čas vyhledat lékaře.

kruhy-pod-ocima

Tmavé kruhy pod očima: Příčiny

Tmavé kruhy pod očima jsou častým estetickým problémem, který trápí mnoho lidí. Jejich příčiny mohou být různé a často se jedná o kombinaci několika faktorů zároveň. 

1. Genetika

Pokud jste si všimli, že se ve vaší rodině tmavé kruhy pod očima objevují často, může být jejich příčinou genetická predispozice. Někteří lidé mají přirozeně tenčí pleť pod očima nebo větší sklony k lokálnímu zadržování pigmentu, což způsobuje tmavší zbarvení pod dolními víčky. [1]

2. Stárnutí

S přibývajícím věkem se pleť přirozeně ztenčuje a ochabuje, což vede k tomu, že krevní cévy pod očima jsou více viditelné. Pokožka také bohužel s každým odškrtnutým rokem ztrácí pevnost i pružnost. Tento proces je ale zcela přirozený. Může však způsobit, že tmavé kruhy vypadají výrazněji, než tomu bylo dříve.

3. Únava a nedostatek spánku

Většina lidí si tmavé kruhy kolem očí spojuje s nedostatkem spánku, což je obecně považováno za jejich nejčastější příčinu. Když spíme málo nebo nekvalitně, naše pleť působí unaveně a zašedle. Nedostatek spánku také způsobuje rozšíření krevních cév pod očima, což vede k viditelnějším a výraznějším kruhům. K tomu se může přidat hromadění tekutiny pod dolními víčky, což vytváří dojem oteklých očí. Tmavé kruhy pak vznikají jako jakési „stíny“, které vrhají horní víčka. Paradoxně ani nadměrné přespávání tento problém neřeší.

unava-a-nedostatek-spanku

4. Špatná strava

Nezdravá strava, zejména konzumace ultrazpracovaných potravin s nízkým obsahem vitamínů a minerálů, může zhoršit stav pleti. Mezi látky důležité pro zdraví pokožky a cév patří například vitamín K, vitamín C nebo železo. Jejich nedostatek může přispívat ke vzniku tmavých (až fialových) kruhů pod očima.

5. Dehydratace

Nedostatek vody v těle může způsobit, že pleť vypadá bledší, mdlá a oči působí „bez života“, což propadlé kruhy pod očima ještě zvýrazňuje. Hydratace je pro zdravý vzhled pokožky zásadní, a to se netýká jen oblasti očního okolí.

6. Kouření

Kouření má celkově významný negativní vliv na pleť a může výrazně přispět ke vzniku tmavých kruhů pod očima. Nikotin a další chemické látky obsažené v cigaretách zpomalují průtok krve v cévách. To může vést k tomu, že oblast okolo očí bude slabě okysličená a pleť ztratí svou zdravou barvu. Vznikají tak až černé kruhy pod očima. Kouření také urychluje stárnutí kůže tím, že generuje volné radikály a snižuje produkci kolagenu, což je bílkovina zodpovědná za pevnost a pružnost pokožky. Mimo jiné taky zhoršuje kvalitu spánku a to znamená, že se již točíme v začarovaném kruhu. 

koureni

7. Stres

Stres souvisí téměř se všemi body, které již byly zmíněny. Chronický stres vede k nadměrné produkci volných radikálů, což zrychluje stárnutí pokožky a může narušovat krevní oběh. Také lidé pod vlivem stresu často sahají po nezdravém jídle, holdují více kofeinu nebo alkoholu a mívají potíže se spánkem. V neposlední řadě může stres zvýšit citlivost pokožky a její náchylnost k rozvoji zánětů

8. Nadměrná expozice slunci

Přílišné slunění může vést k nadměrné produkci melaninu, což je pigment, který dodává vaší pleti barvu. Nadbytečný melanin se může ukládat do oblasti pod oči, což vede k hyperpigmentaci této oblasti a rozvoji hnědých kruhů kolem očí. [2]

expozice-slunci

9. Alergie a podráždění

Při alergické reakci – ať už na pyly, prach nebo na kosmetické přípravky – tělo uvolňuje látky (histaminy), díky kterým je schopno s alergeny bojovat. To však může způsobit svědění, podráždění očního okolí nebo oteklé a slzící oči. Zvýšený průtok krve a podráždění dělají oblast pod očima citlivější a náchylnější k tmavému zbarvení.

10. Anémie

Když je v krvi nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu, nedostává se do tkání dostatečné množství kyslíku. To může způsobit, že pleť vypadá bledší a unavenější, což zvýrazňuje tmavé kruhy kolem očí. Kromě toho snížená cirkulace krve a špatně okysličený tok v oblasti kolem očí způsobují, že cévy jsou pod tenkou kůží viditelnější. Anémie, kromě spousty dalších fyzických příznaků, často způsobuje celkovou únavu a mdlý vzhled, čímž se zhoršuje estetický dojem tmavých kruhů. Pozor také na fialové kruhy pod očima u dětí, i u nich totiž mohou vznikat v důsledku (dosud nediagnostikované) anémie. 

Nedostatek železa kruhy pod očima zvýrazňuje. Pokud jsou způsobeny právě chudokrevností, železo pravidelně užívejte. Ideální je kombinace s vitamínem C, který pomáhá jeho lepšímu vstřebávání. [3]

Jak se zbavit kruhů pod očima?

Prvním krokem u většiny případů může být úprava životního stylu

Pleť totiž potřebuje péči nejen zvenčí, ale i zevnitř.

  • Dopřejte si dostatek spánku a podložte si v noci hlavu dalším polštářem – tím pomůžete lepšímu toku krve a zamezíte tak tvorbě otoků v oblasti obličeje;
  • stravujte se plnohodnotně a kvalitně, jezte potraviny bohaté na vitamín E, ten je známý pro své regenerační a antioxidační schopnosti a vitamín C, což je silný antioxidant bojující proti volným radikálům; 
  • pijte dostatek čisté vody;
  • omezte kouření;
  • vyhýbejte se alkoholu a nadbytku kofeinových nápojů;
  • více se hýbejte.

pohyb

Jak na kruhy pod očima: Babské rady a domácí metody

Studené obklady

Použití studených obkladů je první krok, jak na kruhy pod očima. Chlad totiž pomáhá zúžit cévy a zmírnit otoky. Stačí na oblast pod očima na pár minut přiložit studený hadřík, kostky ledu, kovové lžičky z lednice nebo speciální oční masky. Efektivní také mohou být plátky okurky, které obsahují vysoký obsah vody a antioxidačních látek, a pomohou tak hydratovat, zklidnit a osvěžit pokožku. Některé babské rady dokonce doporučují obklady s plátky rajčat nebo brambor

Také použité sáčky od černého nebo zeleného čaje jsou dalším jednoduchým a snadno dostupným chladivým prostředkem. Čaj totiž obsahuje kofein a antioxidanty, které zlepšují krevní oběh a stahují cévy, což pomáhá redukovat tmavé kruhy. 

cajovy-sacek

Bylinky

Bylinky jako je heřmánek, levandule, aloe vera nebo máta při lokálním použití na oční okolí mohou příznivě působit na tmavé kruhy pod očima.

Masáže očního okolí

Sáhnout můžete po mandlovém oleji, který je bohatý na vitamín E a esenciální mastné kyseliny, nebo po kokosovém oleji, známém pro své protizánětlivé a hydratační vlastnosti. Jemnou masáží podpoříte krevní oběh, což je jedna z cest, jak se zbavit kruhů pod očima. 

Růžová voda

Růžová voda, která má své kořeny v Bulharsku, je známá pro své zklidňující a tonizující účinky. Buď si vytvořte vlastní vylouhováním okvětních lístků růže ve vodě nebo kupte v drogerii. Namočte do ní vatové tampony a přiložte je na několik minut na oči. Růžová voda osvěží pokožku a pomůže (mimo jiné) zmírnit tmavé kruhy.

Dopřejte očnímu okolí kosmetickou péči na míru

Kosmetická péče může být při redukci tmavých kruhů pod očima velmi účinná, zejména pokud se zaměřuje na hydrataci, rozjasnění a stimulaci krevního oběhu.

  • Oční krémy: Abyste podpořili krevní oběh očního okolí, stimulovali tvorbu kolagenu a hydratovali pokožku, vybírejte takové, které obsahují kofein, retinol, vitamín C nebo kyselinu hyaluronovou. Správně zvolený oční krém dokáže zmírnit vzhled unavených očí a zesvětlit tuto citlivou oblast.
  • Hydratační séra: Séra s kyselinou hyaluronovou nebo niacinamidem přispívají k hydrataci pokožky a drží ji rozjasněnou a zářivou.
  • Chladící oční roll-ony nebo masky: Specializovaná péče o oční okolí pomůže zmírnit otoky a zúžit cévy pod očima. 
  • Make-up, korektor, BB nebo CC krém: Pokud jsou kruhy pod očima jednorázová záležitost, můžete je jednoduše zamaskovat pomocí dekorativní kosmetiky.

maska-na-oci

Jak na kruhy pod očima jednou provždy aneb co nabízí estetická medicíny

Pokud vás tmavé kruhy kolem očí trápí dlouhodobě, jako varianta se nabízí estetická medicína. 

  • Chemický peeling: Pomáhá snížit pigmentaci v oblasti pod očima, jemně exfoliuje vrchní vrstvy pokožky, čímž podporuje obnovu buněk a rozjasňuje pleť. Tento postup je účinný při řešení tmavých kruhů způsobených hyperpigmentací.
  • Laserová terapie: Laser stimuluje tvorbu kolagenu, což zpevňuje a omlazuje pokožku. Tato metoda nejenže zlepšuje její pružnost, ale také redukuje pigmentaci.
  • Lékařské tetování: Tímto způsobem se do ztenčujících oblastí vstřikuje pigment, což napomáhá sjednotit barvu pokožky a skrýt viditelné cévy či tmavší místa.
  • Dermální výplně kyselinou hyaluronovou: Dermální výplně obnovují objem a hladkost pleti, čímž tmavé kruhy mizí. 
  • Mikrojehličkování (microneedling): Metoda, při které se do pokožky aplikují drobné jehličky, což stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, podporuje regeneraci pleti a zpevňuje ji. 
  • Karboxyterapie: Zákrok, který spočívá ve vstříknutí oxidu uhličitého pod kůži. Následkem je zvýšení průtoku krve v oblasti pod očima, zlepšení okysličení tkání, stimulace tvorby kolagenu a redukce tmavých kruhů a otoků.
  • Odstranění tuku: V případě nadměrných tukových váčků pod očima lze provést tento zákrok, při kterém se odstraní přebytečný tuk a kůže. 
  • Chirurgické implantáty: Pro dosažení dlouhodobějšího výsledku mohou být využity implantáty z tukových nebo syntetických materiálů. Implantáty obnovují objem a napomáhají vyhladit propadlé kruhy pod očima.

Než se však rozhodnete pro jakékoliv procedury, navštivte estetického lékaře a svůj problém s ním konzultujte. Doporučí vám ošetření přímo na míru.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud se kruhy pod očima objevují náhle a bez zjevné příčiny, pokud i po zlepšení životního stylu přetrvávají nebo pokud jsou doprovázeny dalšími zdravotními příznaky, je vhodné konzultovat váš zdravotní stav s lékařem. Alarmující také může být, jsou-li zabarveny do žluta nebo se objevují asymetricky. Tmavé kruhy pod očima mohou být totiž signálem i dalších zdravotních stavů, jako jsou například problémy s ledvinami, játry nebo se štítnou žlázou, což vyžaduje odbornou diagnostiku a léčbu.

U mnoha lidí nejsou tmavé kruhy pod očima stálým problémem. Jejich příčin je ale celá řada a málokdy je vině jen jedna. Co pomáhá na kruhy pod očima je povětšinou úprava životního stylu a lokální kosmetická péče očnímu okolí. I když nejsou obvykle důvodem k poplachu, pokud se jejich zabarvení a otok zhoršují nebo pokud vás nadměrně obtěžují a chcete s nimi zatočit jednou provždy, promluvte si s lékařem. Může vás navést směrem ke správné diagnóze a případně léčbě. 

 

Zdroje:

Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment. J Cutan Aesthet Surg. 2016 Apr-Jun;9(2):65-72. doi: 10.4103/0974-2077.184046. PMID: 27398005; PMCID: PMC4924417.

[1] Sarkar R, Ranjan R, Garg S, Garg VK, Sonthalia S, Bansal S. Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. J Clin Aesthet Dermatol. 2016 Jan;9(1):49-55. PMID: 26962392; PMCID: PMC4756872.

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pcmr.12986

 

[3] Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487