Maitake: Houba, jejíž účinky vás překvapí

Maitake, známá také jako trsnatec lupenitý, není jen gurmánským pokladem v kuchyni, ale také jednou z medicinálních hub. Tato fascinující houba, bohatá na vitamíny, minerály a bioaktivní sloučeniny, se po staletí používá v tradiční medicíně k posílení imunity, regulaci krevního tlaku a podpoře celkového zdraví. Připojte se k nám na cestě za objevením tajemství Maitake, jejích léčivých účinků a způsobů, jak ji začlenit do vašeho života.

maitake

Obsah

Co je to Maitake?

Maitake, vědecky známá jako Grifola frondosa a česky Trsnatec lupenitý, je jednou z nejoblíbenějších léčivých hub. Je ceněna pro své zdravotní přínosy a kulinářskou všestrannost. Název „Maitake“ pochází z japonštiny a znamená „tančící houba“, což odráží radost, kterou lidé cítili, když tuto houbu našli v přírodě. Houba Maitake je charakteristická svým specifickým vzhledem, připomínajícím trs malých vějířovitých klobouků, které vyrůstají z jednoho základu. Houba má jemnou, zemitou chuť a masitou texturu, která je oblíbená v mnoha kuchyních po celém světě.

Kde Maitake roste?

Maitake přirozeně roste v lesích mírného pásma, zejména na severní polokouli. Nachází se především v Japonsku, Číně a Severní Americe. V Japonsku je obzvláště hojně rozšířena v horských oblastech, kde se stala součástí místní tradice sběru hub. Nejčastěji se vyskytuje na spodních částech dubů a dalších listnatých stromů. Její růst je spojen s kořenovým systémem těchto stromů, kde vytváří symbiotické vztahy. 

Houba roste v trsech, které mohou dosahovat značné velikosti někdy váží až několik kilogramů. Maitake se sbírá na podzim, kdy je její růst nejintenzivnější a kdy má nejlepší chuť a léčivé vlastnosti.

ZAJÍMAVOST: Maitake patří mezi medicinální houby, které jsou ceněny nejen pro své kulinářské využití, ale především pro své léčivé vlastnosti. Mezi další známé léčivé houby patří Reishi (Ganoderma lucidum), Shiitake (Lentinula edodes), Lion's Mane (Hericium erinaceus), a Chaga (Inonotus obliquus), které jsou také využívány v tradiční medicíně po celém světě pro podporu imunitního systému a celkové zdraví.

medicinalni-houby

Historie a původ Maitake

Maitake má dlouhou historii využití, která sahá tisíce let zpět. Ve starověké Číně a Japonsku byla Maitake považována za elixír dlouhověkosti a byla hojně využívána pro své léčivé vlastnosti. V tradiční medicíně se Maitake používala k posílení imunity, regulaci krevního cukru a krevního tlaku, zlepšení vitality a k celkové podpoře zdraví. Byla také považována za účinný prostředek proti stresu a únavě.

V japonské kultuře byla Maitake nejen ceněna pro své léčivé vlastnosti, ale také pro svou kulinářskou hodnotu. Často se přidávala do polévek, dušených pokrmů a dalších tradičních jídel. V čínské medicíně byla Maitake využívána k léčbě různých onemocnění, včetně diabetu, hypertenze a rakoviny.

Moderní využití a výzkum

V dnešní době se Maitake nejenže stále využívá v tradiční medicíně, ale také se stala předmětem mnoha vědeckých studií. Moderní výzkum naznačuje, že opravdu má léčivé vlastnosti, včetně imunomodulačních a antioxidačních účinků. Maitake je také zkoumána pro svůj potenciál v léčbě metabolických poruch, jako je diabetes a obezita.

Maitake je dostupná v různých formách, včetně sušených hub, extraktů, kapslí a čajů, což usnadňuje její začlenění do moderního životního stylu. Díky svým širokým zdravotním přínosům a kulinářským možnostem zůstává Maitake jednou z nejvýznamnějších léčivých hub současnosti.

Doporučený produkt 

Náš produkt „Pure rituals lipozomální Medicinální houby“ nabízí unikátní kombinaci šesti medicinálních hub ve vysoce vstřebatelné lipozomální formě, která zvyšuje využitelnost aktivních látek v těle. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitální houby, které se již tisíce let využívají ve východní medicíně. Díky unikátnímu procesu vícestupňové extrakce a moderní lipozomální technologii jsou Medicinální houby Pure rituals vysoce efektivním prostředkem pro podporu zdravého životního stylu.

Složení houby Maitake

Maitake (Grifola frondosa) je bohatá na různé živiny a bioaktivní látky, které přispívají k jejím pozitivním účinkům na tělo:

Makronutrienty

  1. Bílkoviny: Grifola frondosa obsahuje přibližně 2025 % bílkovin, což je vysoký obsah pro houbu. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst, opravu tkání a podporu imunitního systému.
  2. Vláknina: Tato houba je bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a může pomoci při regulaci krevního cukru a cholesterolu.
  3. Sacharidy: Obsahuje polysacharidy, zejména beta-glukany, které jsou důležité pro její imunomodulační účinky.

Vitamíny a minerály

  1. Vitamín D: Maitake je jedním z mála přírodních zdrojů vitamínu D, který přispívá ke zdraví kostí a podporuje imunitní funkce.
  2. Vitamíny skupiny B: Obsahuje vitamíny B2 (riboflavin), B3 (niacin), a B5 (kyselina pantothenová), které napomáhají ke správnému energetickému metabolismu a zdraví nervového systému.
  3. Minerály: Maitake je bohatá na minerály, jako je draslík, vápník, hořčík, a železo, které podporují celkové zdraví a různé tělesné funkce.

maitake-vitaminy

Bioaktivní látky

  1. Beta-glukany: Jedná se o polysacharidy, které mají silné imunomodulační účinky. Beta-glukany stimulují imunitní systém a zvyšují obranyschopnost organismu proti infekcím a nádorovým bujením.
  2. Ergosterol: Předchůdce vitamínu D2, který má antioxidační vlastnosti a přispívá k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
  3. D-frakce: Unikátní komplex beta-glukanů a proteinů, který byl identifikován jako jeden z nejúčinnějších složek Maitake s potenciálními protinádorovými vlastnostmi.
  4. Antioxidanty: Maitake obsahuje různé antioxidanty, včetně fenolových sloučenin a flavonoidů, které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují riziko chronických onemocnění.

Další bioaktivní látky

  1. Steroly: Maitake obsahuje různé steroly, které mají protizánětlivé a imunitu posilující účinky.
  2. Aminokyseliny: Houba poskytuje esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje pro syntézu bílkovin a další metabolické procesy.
  3. Chitin: Přítomný ve stěnách buněk houby, podporuje zdraví střev a má prebiotické účinky.

Díky tomuto bohatému složení je Maitake nejen hodnotnou potravinou, ale také silným přírodním prostředkem pro podporu zdraví a prevenci nemocí.

maitake-houba

Předpokládané léčivé účinky Maitake na zdraví 

Ačkoli houba Maitake nemá schválená zdravotní tvrzení podle regulačních úřadů, její dlouhá historie používání v tradiční medicíně naznačuje, že může mít řadu pozitivních účinků na zdraví. V tradiční čínské a japonské medicíně byla houba Maitake považována za elixír dlouhověkosti a obecně se využívala k posílení imunitního systému, zlepšení vitality a zvýšení odolnosti proti nemocem. Lidé ji konzumovali pro regulaci krevního cukru, podporu kardiovaskulárního zdraví, snížení krevního tlaku a zmírnění stresu. Tradiční léčitelé také věřili, že účinky Trsnatce lupenitého mohou zahrnovat pomoc při léčbě infekcí a zánětů díky antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem.

1. Posílení imunitního systému

Jedním z nejvíce zkoumaných účinků Maitake je její schopnost posilovat imunitní systém. Beta-glukany obsažené v Maitake stimulují aktivitu imunitních buněk, jako jsou makrofágy, T-buňky a přírodní zabijácké buňky. Tento imunomodulační efekt může pomoci tělu lépe reagovat na infekce a může přispět k prevenci a léčbě některých onemocnění.

TIP: Přečtěte si náš článek „Nejlepší tipy, jak posílit imunitu“.

2. Regulace krevního cukru

Výzkumy naznačují, že Maitake může pomoci regulovat hladinu krevního cukru. Studie ukázaly, že extrakty z Maitake mohou zvýšit citlivost na inzulín a snížit hladinu glukózy v krvi. Tento účinek je obzvláště důležitý pro lidi s diabetem nebo prediabetem, protože může přispět k lepší kontrole tohoto onemocnění.

3. Podpora zdraví jater

Některé studie naznačují, že Maitake může mít ochranné účinky na játra. Výzkumy na zvířatech ukázaly, že extrakty z Maitake mohou pomoci snižovat zánět a oxidační stres v játrech, což může přispět k prevenci a léčbě onemocnění jater.

TIP: Pure rituals lipozomální Podpora jater – čerpá z koncentrované síly přírodních extraktů, které se již stovky let užívají pro udržení normální funkce jater a pro posílení detoxikačních procesů v organismu. Obsahuje ALTILIX™, jehož základem je extrakt z listů artyčoku, a nechybí ani ostropestřec mariánský a kurkumin. Navíc jsme ho doplnili také o antioxidant glutathion.

4. Kardiovaskulární zdraví

Maitake může podle vědců také přispět k ochraně srdce a cév. Výzkumy ukázaly, že konzumace Maitake může pomoci snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, což může vést k nižšímu riziku srdečních onemocnění. Navíc její protizánětlivé a antioxidační vlastnosti mohou pomoci chránit cévy před poškozením.

5. Maitake a hubnutí

Maitake může být také užitečná při podpoře hubnutí. Některé studie naznačují, že její konzumace může pomoci zlepšit metabolismus a zvýšit spalování tuků. Beta-glukany z Maitake mohou také přispět k pocitu sytosti, což může pomoci snížit příjem kalorií.

TIP: Lipozomální doplněk Podpora hubnutí je vhodný pro všechny, kteří mají problémy s kontrolou tělesné hmotnosti a chutí k jídlu. Aktivní látka MOROSIL™, získávaná z červených pomerančů odrůdy Moro, má potenciál ovlivňovat metabolismus tukových buněk. Přírodní L-karnitin se podílí na transportu mastných kyselin (tedy tuků) do mitochondrií, kde se spalují a přeměňují na energii. V doplňku je navíc obsažen také Cholin bitartrát a L-taurin pro intenzivnější efekt.

podpora-hubnuti-pure-rituals

Dávkování a užívání Maitake

Maitake se tradičně používá v asijské kuchyni a medicíně a dnes je také populární jako doplněk stravy díky svým zdravotním přínosům. Níže je uveden přehled tradičních a moderních způsobů užívání Maitake, doporučené dávkování a způsoby užívání.

Tradiční užívání

V tradiční čínské a japonské medicíně se Maitake konzumovala různými způsoby:

  • Polévky a dušené pokrmy: Maitake se často přidávala do polévek a dušených pokrmů pro svou chuť a léčivé účinky.
  • Čaje a odvary: Sušené Maitake se vařily ve vodě a pily jako čaj nebo odvar pro posílení imunity a celkové zdraví.
  • Sušené houby: Sušené plátky Maitake se konzumovaly přímo nebo se přidávaly do jídel.7

maitake-caj

Moderní užívání

Dnes je Trsnatec lupenitý dostupný v různých formách jako doplněk stravy:

  • Kapsle a tablety: Maitake extrakt v kapslích nebo tabletách je snadný způsob, jak konzumovat tuto houbu v přesně stanoveném množství.
  • Tekuté extrakty: Koncentrované extrakty Maitake jsou k dispozici ve formě tinktur nebo tekutých kapek.
  • Prášek: Sušený a rozemletý prášek Maitake lze přidat do smoothie, jogurtů nebo jiných jídel.
  • Celé houby: Čerstvé nebo sušené Maitake se stále používají v kuchyni jako součást různých pokrmů.

Doporučené dávkování

Doporučené dávkování Maitake závisí na formě, ve které se konzumuje, a na konkrétním účelu užívání. Vždy je důležité sledovat pokyny výrobce na obalu a konzultovat dávkování s lékařem nebo odborníkem na výživu, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Forma

Doporučené dávkování

Způsob užívání

Kapsle/tablety

13 g denně

Užívá se s jídlem nebo podle doporučení na obalu.

Tekutý extrakt

12 ml denně

Přidává se do vody nebo šťávy, užívá se podle doporučení na obalu.

Prášek

12 čajové lžičky denně (cca 36 g)

Přidává se do smoothie, jogurtu nebo jiných jídel.

Sušené houby

510 g denně

Přidává se do polévek, dušených pokrmů nebo připravuje jako čaj.

Čerstvé houby

50100 g denně

Používá se v kuchyni jako součást různých pokrmů.

maitake-doplnek-stravy

Možné vedlejší účinky Maitake

Maitake je obecně považována za bezpečnou pro většinu lidí, když se užívá v doporučených dávkách. Nicméně, jako u jakéhokoli doplňku stravy, mohou se vyskytnout vedlejší účinky. Někteří lidé mohou po užití Maitake zaznamenat mírné trávicí potíže, jako je nadýmání, plynatost nebo průjem. U citlivějších jedinců může také dojít k alergickým reakcím, které mohou zahrnovat vyrážku, svědění nebo dýchací potíže. V případě jakýchkoli nežádoucích reakcí je důležité přerušit užívání a konzultovat s lékařem.

Kontraindikace zahrnují osoby s autoimunitními onemocněními, protože Maitake může stimulovat imunitní systém a potenciálně zhoršit symptomy těchto onemocnění. Lidé užívající léky na ředění krve nebo antidiabetika by měli užívání Maitake konzultovat se svým lékařem, protože houba může ovlivnit hladinu krevního cukru a srážlivost krve. Těhotné a kojící ženy by měly být při užívání Maitake obezřetné a poradit se s odborníkem, než začnou tento doplněk stravy užívat.

Doporučený produkt 

Maitake, známá svou bohatou historií a širokým spektrem zdravotních přínosů, si právem získává pozornost jak v tradiční medicíně, tak v moderním vědeckém výzkumu. Ačkoli nemá schválená zdravotní tvrzení od regulačních úřadů, její tradiční využití a současné studie naznačují, že může podporovat imunitní systém, regulovat hladinu krevního cukru a přispívat k celkovému zdraví. Je důležité konzumovat Maitake v doporučených dávkách a konzultovat její užívání s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky. Díky své všestrannosti a dostupnosti v různých formách může být Maitake cenným doplňkem stravy, který přispívá k lepšímu zdraví a vitalitě.

Zdroje

[1] Everything You Should Know About Maitake Mushroom. Medically reviewed by Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., IBCLC, AHN-BC, CHT — Written by Emily Cronkleton — Updated on October 12, 2017. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom 

[2] Naguib AM, Apparoo Y, Xiong C, Phan CW. Maitake Medicinal Mushroom, Grifola frondosa (Agaricomycetes), and Its Neurotrophic Properties: A Mini-Review. Int J Med Mushrooms. 2023;25(2):11-22. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2022046849. PMID: 36749053. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36749053/ 

[3] Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential. Altern Med Rev. 2001 Feb;6(1):48-60. PMID: 11207456. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11207456/ 

[4] Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021 Jan 5;10(1):95. doi: 10.3390/foods10010095. PMID: 33466429; PMCID: PMC7824844. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33466429/ 

[5] Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa). Wikipedie. https://cs.wikipedia.org/wiki/Trsnatec_lupenit%C3%BD 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.