Cordyceps Sinensis: Houba s překvapivými účinky na zdraví

Cordyceps sinensis je fascinující houba s tisíciletou tradicí v čínské medicíně. Díky svým jedinečným účinkům na zdraví si získala pozornost nejen v Asii, ale i po celém světě. Od posílení imunity až po zvýšení energie a podporu dýchacího systému – tato vzácná houba nabízí široké spektrum přínosů, které ji činí jedním z nejoblíbenějších přírodních pokladů současnosti. 

cordyceps

Obsah

Co to je Cordyceps sinensis?

Cordyceps sinensis, známý také jako housenice čínská, je vzácná houba s jedinečným životním cyklem, která roste v horských oblastech Tibetu a Nepálu. Tato houba, která je parazitická, napadá larvy motýlů, které následně usmrcuje a využívá jako substrát pro svůj růst. Tento unikátní proces přitahuje pozornost vědců i tradičních léčitelů po celá staletí. V tradiční čínské medicíně (TČM) je cordyceps vysoce ceněn pro své mimořádné vlastnosti a je často označován jako „zázrak přírody“.

Cordyceps – účinky podle TČM

Využití housenice čínské v TČM sahá až do starověku, kde byla považována za jeden z nejcennějších přírodních prostředků. Tradiční léčitelé věřili, že Cordyceps harmonizuje jing a jang v těle, posiluje životní energii (qi) a podporuje dlouhověkost. Cordyceps se často používá ve formě čaje, tinktur nebo prášku a je součástí různých bylinných směsí. Dnes je houba Cordyceps zkoumána nejen v rámci tradičních praktik, ale i moderní vědy, což přispívá k rostoucímu zájmu o ni po celém světě.

ZAJÍMAVOST: Cordyceps patří mezi medicinální houby, které jsou ceněny nejen pro své kulinářské využití, ale především pro své působení na organismus. Mezi další známé houby patří Reishi (Ganoderma lucidum), Shiitake (Lentinula edodes), Maitake (Grifola frondosa) Lion's Mane (Hericium erinaceus), a Chaga (Inonotus obliquus), které jsou také využívány tradiční medicínou po celém světě pro podporu imunitního systému a celkového zdraví.

 

Účinky Cordycepsu

Díky svým potenciálním zdravotním účinkům se čínská houba Cordyceps stala předmětem mnoha studií. Níže najdete přehled účinků Cordyceps sinensis na zdraví, které vědci aktuálně zkoumají.

  1. Posílení imunitního systému: Podporuje přirozenou obranyschopnost těla proti infekcím.
  2. Zvýšení energie a vytrvalosti: Zlepšuje fyzickou výkonnost a odolnost vůči únavě.
  3. Podpora dýchacího systému: Pomáhá při léčbě astmatu, bronchitidy a dalších respiračních problémů.
  4. Zlepšení funkce ledvin: Podporuje zdraví ledvin a močového systému.
  5. Regulace hladiny cukru v krvi: Může pomoci při správě diabetu.
  6. Zpomalení stárnutí: Působí jako antioxidant, chrání buňky před poškozením a stárnutím.
  7. Zvýšení libida a plodnosti: Tradičně užíván pro zlepšení sexuální výkonnosti a libida.
  8. Podpora srdeční činnosti: Přispívá k regulaci krevního tlaku a zlepšení kardiovaskulárního zdraví.
  9. Zlepšení mentální výkonnosti: Pomáhá snižovat stres a zlepšuje koncentraci a paměť.

Náš produkt „Pure rituals lipozomální Medicinální houby“ nabízí unikátní kombinaci šesti medicinálních hub ve vysoce vstřebatelné lipozomální formě, která zvyšuje využitelnost aktivních látek v těle. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitální houby, které se již tisíce let využívají ve východní medicíně. Díky unikátnímu procesu vícestupňové extrakce a moderní lipozomální technologii jsou Medicinální houby Pure rituals vysoce efektivním prostředkem pro podporu zdravého životního stylu.

medicinalni-houby-na-parezu

Možné nežádoucí účinky Cordycepsu

I když je Cordyceps sinensis obecně považován za bezpečný pro většinu lidí, mohou se občas objevit nežádoucí účinky. Mezi nejčastější patří zažívací potíže, jako je nevolnost, průjem nebo žaludeční křeče. U některých lidí může také dojít k alergickým reakcím, jako je vyrážka nebo svědění. Cordyceps v těhotenství by měl být užíván s opatrností, neboť neexistuje dostatek studií potvrzujících jeho bezpečnost pro těhotné ženy. Proto je vhodné se před užíváním poradit s lékařem. Přestože jsou nežádoucí účinky housenice čínské vzácné, je důležité sledovat, jak na ni tělo reaguje.

 

TIP NA DALŠÍ ČLÁNEK: Můžete jíst houby v těhotenství a při kojení?

Zdroje

[1] 6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science. Written by Gavin Van De Walle, MS, RD on May 9, 2018. https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits 

[2] Ophiocordyceps sinensis. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Ophiocordyceps_sinensis 

[3] Olatunji OJ, Tang J, Tola A, Auberon F, Oluwaniyi O, Ouyang Z. The genus Cordyceps: An extensive review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Fitoterapia. 2018 Sep;129:293-316. doi: 10.1016/j.fitote.2018.05.010. Epub 2018 May 24. PMID: 29775778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29775778/ 

[4] Zhang HW, Lin ZX, Tung YS, Kwan TH, Mok CK, Leung C, Chan LS. Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;2014(12):CD008353. doi: 10.1002/14651858.CD008353.pub2. PMID: 25519252; PMCID: PMC10632742. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25519252/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.